ΥΓΕΙΑ

Πού ΔΕΝ πρέπει να πάτε για να μην αρρωστήσετε!

Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες να εξαφανίσουμε τα μικρόβια στο σπίτι, όμως αυτά βρίσκουν τον τρόπο να τρυπώνουν παντού και να μας αρρωσταίνουν!

Πού ΔΕΝ πρέπει να πάτε για να μην αρρωστήσετε!

Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες να εξαφανίσουμε τα μικρόβια στο σπίτι, όμως αυτά βρίσκουν τον τρόπο να τρυπώνουν παντού και να μας αρρωσταίνουν!

Για να προστατευτούμε από λοιμώξεις όπως η γρίπη πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι εστίες μικροβίων που πρέπει να αποφεύγουμε.

Δείτε ποια είναι τα 5 μέρη που είναι πιο πιθανό να μας… αρρωστήσουν!

1. Ο χώρος εργασίας

Το γραφείο μας μπορεί να φιλοξενεί εκατό φορές περισσότερα βακτήρια από μια τουαλέτα, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο, την οθόνη του υπολογιστή και το ποντίκι με αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια για να προστατευθούμε από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

2. Οι κοινόχρηστες τουαλέτες

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έδειξε ότι μια κοινόχρηστη τουαλέτα, όπως αυτές στο χώρο εργασίας, μπορεί να φιλοξενεί έως και 19 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Ένα από αυτά είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Ένα από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στις τουαλέτες είναι ο νιπτήρας, καθώς η υγρασία επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να επιβιώνουν και να αναπαράγονται με μεγαλύτερη ευκολία.

3. Η τράπεζα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι ένα μόνο πλήκτρο στο ΑΤΜ της τράπεζας μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 1.200 διαφορετικά μικρόβια. Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι ένα χαρτονόμισμα μπορεί να μεταφέρει έως και 26.000 βακτήρια.

4. Το σούπερ μάρκετ

Καλό θα είναι να σκουπίζουμε το καροτσάκι ή το καλαθάκι του σούπερ μάρκετ πριν κάνουμε τα ψώνια μας. Πέρα από τα μικρόβια που μεταφέρουν οι άλλοι πελάτες, στα καροτσάκια παραμένουν υπολείμματα από τα προϊόντα που αγοράζουμε.

5. Το γυμναστήριο

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Journal of Sports Medicine έδειξε ότι ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου μπορεί να μας μολύνει με ιούς που προκαλούν τη γρίπη και το κρυολόγημα. Η ζέστη που επικρατεί συνήθως στα γυμναστήρια δίνει ώθηση στην αναπαραγωγή των παθογόνων μικροοργανισμών.