ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ένα θαυματουργό σκεύασμα στην υπηρεσία του διαβητικού ποδιού

Ένα θαυματουργό σκεύασμα στην υπηρεσία του διαβητικού ποδιού
Το σκεύασμα Cacipliq 20 RGTA που ανήκει στην κατηγορία των Αναγεννητικών Παραγόντων και είναι τεχνητά βιοδιασπώμενο πολυμερές γλυκόζης, έχουν στην διάθεσή τους τώρα οι διαβητικοί που υποφέρουν από  έλκη διαβητικού ποδιού.

Διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο κάτω άκρα τους σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, αφορά το 80% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών που πραγματοποιούνται στην χώρα μας.

 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.).

 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κάθε 30" κάποιος διαβητικός κάπου στον κόσμο χάνει τμήμα του ποδιού του εξαιτίας του διαβήτη.
Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Τόσο τα έλκη, όσο και οι ακρωτηριασμοί έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των πασχόντων, οδηγώντας τους συχνά σε περιορισμένη αυτονομία κινήσεων, κοινωνική απομόνωση και ψυχολογικό στρες.

 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στατιστικά, περισσότερα από 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους, σε ετήσια βάση.


Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 4,8% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι 40 - 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Η νευροπάθεια παρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών αρρώστων, οι οποίοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 250 – 300.000 άτομα και η αρτηριοπάθεια στο 15%, δηλαδή 100 – 150.000 άτομα.

 

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου 2.000 - 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.


Πέραν του κοινωνικού κόστους που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για αυτούς τους ασθενείς, το διαβητικό πόδι επιφέρει και τεράστιο οικονομικό κόστος.

 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κτλ, ενώ το κόστος θεραπείας του απλού διαβητικού ασθενούς είναι 5 φορές μικρότερο, δηλαδή 1.299 ευρώ.

 

Το συνολικό ετήσιο κόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται σε περίπου 30 - 60.000 ευρώ, ανάλογα με το μέρος του ποδιού που θα αποκοπεί, τη στιγμή που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε Ελληνικό έδαφος 2.000 – 3.000 ακρωτηριασμοί. Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο κόστος του διαβητικού ποδιού χωρίς ακρωτηριασμό ανέρχεται σε 200-250 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την επούλωση των ελκών διαβητικού ποδιού, οι Διεθνείς Οργανισμοί τονίζουν ότι ο κύριος στόχος της διαχείρισης του διαβητικού έλκους είναι το κλείσιμο της πληγής και  συγκεκριμένα, η επιδίωξη θα πρέπει να είναι η θεραπεία του έλκους σε πρώιμο στάδιο. Και όπως έχει φανεί ακόμη και με την καλύτερη δυνατή συνήθη φροντίδα, η επούλωση των νευροπαθητικών ελκών σε ασθενείς με ΣΔ παραμένει χαμηλή, σε ποσοστό 30,9%.


Σε αυτή την κατεύθυνση και στην ενίσχυση της προσπάθειας των ειδικών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα διαβητικά έλκη, η Φαρμασέρβ -Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε. ανακοινώνει την κυκλοφορία ενός καινοτόμου προϊόντος, του Cacipliq20 RGTA.


Το Cacipliq 20 RGTA (ReGeneraTing Agent) ανήκει στην κατηγορία των Αναγεννητικών Παραγόντων και είναι τεχνητά βιοδιασπώμενο πολυμερές γλυκόζης.

 

Η χρήση του ενδείκνυται για την επούλωση των χρόνιων ελκών του δέρματος, όπως είναι τα έλκη διαβητικού ποδιού, τα φλεβικά έλκη, τα αρτηριακά έλκη, τα έλκη από πίεση (έλκη κατάκλισης), καθώς και για τον πόνο που αυτά προκαλούν.
Το Cacipliq 20 RGTA ανήκει στις ιατρικές συσκευές, είναι εύκολο στην εφαρμογή και δίνει λύση σε έλκη που δεν παρουσίαζαν επούλωση για μήνες, προάγοντας την ανάπλαση του ιστού. Οι κλινικές μελέτες του αποδεικνύουν επούλωση των χρόνιων διαβητικών ελκών της τάξης 92% στις 10 εβδομάδες, όταν η συνήθης φροντίδα επιφέρει επούλωση της τάξης του 30%, στις 20 εβδομάδες.


Η σπουδαία συνεισφορά του και η αποτελεσματικότητα του Cacipliq 20 RGTA παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 4Ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6 με 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο Δορυφορικού Συμποσίου.

 

Τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας του Cacipliq20 RGTA καθώς και κλινικά περιστατικά παρουσιάστηκαν από τον κ. Μανέ Χρήστο (Παθολόγο με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντή Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη) και τον κ. Τεντολούρη Νικόλαο (Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Π.Α. & Διαβητολογικό Κέντρο,Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό », Αθήνα).

 


 

BEST OF NETWORK

PlusQueen