ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Το ξίδι "νικά" τη φυματίωση!

Το ξίδι "νικά" τη φυματίωση!
Το ακετικό οξύ, το ενεργό συστατικό του ξιδιού, μπορεί να εξοντώσει μυκοβακτηρίδια, μεταξύ των οποίων και αυτό που προκαλεί τη φυματίωση, σύμφωνα τη μελέτη που

Το ακετικό οξύ, το ενεργό συστατικό του ξιδιού, μπορεί να εξοντώσει μυκοβακτηρίδια, μεταξύ των οποίων και αυτό που προκαλεί τη φυματίωση, σύμφωνα τη μελέτη που πραγματοποίησε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και δημοσιεύεται στην online ιατρική επιθεώρηση «mBio» της Αμερικάνικης Ένωσης Μικροβιολογίας.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα νέα ευρήματα, 30 λεπτά έκθεσης σε διάλυμα ακετικού οξέος 6% - λίγο πιο συμπυκνωμένο από το ξίδι που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ- αρκούν για να εξολοθρεύσουν το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διάλυμα αυτό μείωσε τον αριθμό των TB μυκοβακτηριδίων από 100 εκατομμύρια σε ελάχιστα, που μάλιστα ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια.

Ένα άλλο μη φυματιώδες, αλλά επίσης ανθεκτικό μυκοβακτηρίδιο, το M. abscessus, εξαλείφθηκε με ένα διάλυμα ακετικού οξέος 10%.

«Τα μυκοβακτηρίδια είναι γνωστά γιατί προκαλούν φυματίωση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, ακόμα και στη βρύση του νερού και τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά στα συχνά χρησιμοποιούμενα απολυμαντικά. Όταν μολύνουν τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία ή στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, προκαλούν σοβαρές μολύνσεις.

Τα μυκοβακτηρίδια είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά και απαιτούν θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Howard Takiff και επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Καράκας της Βενεζουέλας και κατέληξε: «Υπάρχει αληθινή ανάγκη να βρεθούν φθηνά και λιγότερο τοξικά απολυμαντικά, τα οποία να μπορούν να εξαλείψουν τα μυκοβακτηρίδια».


Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen