ΥΓΕΙΑ

Μύκητες στα πόδια: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλοποσοστό ανθρώπων, ενώ πολύ συχνά υποτροπιάζει παρά τη θεραπεία.

Μύκητες στα πόδια: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλοποσοστό ανθρώπων, ενώ πολύ συχνά υποτροπιάζει παρά τη θεραπεία.

Συνήθως η μυκητιάσεις οφείλονται είτε σε candida είτε σεδερματόφυτο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρεις κλινικέςμορφές μυκήτων των ποδιών:

Η πιο κοινή είναι η μορφή που προσβάλλει τα μεσοδακτύλιαδιαστήματα, συνήθως μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου κι εκδηλώνεται με φαγούρα,ρωγμές στο δέρμα ή και πόνο, ενώ παρατηρείται λευκωπό χρώμα δέρματος πουξεφλουδίζει. Μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα κάτω από τα δάκτυλα, ενώβελτιώνεται όταν χρησιμοποιούνται ανοιχτά παπούτσια.

Ένας άλλος τύπος είναι οι μύκητες που προκαλούν ξεφλούδισμακαι κοκκίνισμα στην κάτω επιφάνεια των δακτύλων και το πέλμα, ενώ το δέρμαεμφανίζει ξηρή, λεπιδώδη εμφάνιση ή και ρωγμές. Αυτός ο τύπος ονομάζεταιυπερκερατωσικός.

Τέλος, υπάρχει μορφή μυκητίασης που μοιάζει με έκζεμα καιεμφανίζεται αρχικά σαν φυσαλίδες με έντονη φαγούρα που σταδιακά ξεραίνονται ενώεμφανίζονται και νέες. Αυτός ο τύπος μυκητίασης είναι συχνός το καλοκαίρι καιεντοπίζεται κυρίως στην καμάρα του ποδιού.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

- Κοκκίνισμα, ερεθισμός, έντονη απολέπιση του δέρματος

- Κνησμός (φαγούρα) ανάμεσα στα δάκτυλα

- Αίσθημα καύσου και πόνου ανάμεσα στα δάχτυλα

- Δυσοσμία

- Πληγές μεταξύ των δακτύλων, στα πέλματα και τις φτέρνες

- Ξηρός φλοιός, οίδημα, φλύκταινες, κυστίδια

- Έντονη δυσοσμία


Τρόποι αντιμετώπισης

Στις αρχόμενες καταστάσεις μυκητίασης των ποδιών αρκεί ητοπική αγωγή με αντισηπτικά σαπούνια και τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες ή τζελή πούδρες για καθημερινή χρήση για θεραπεία.

Οι κύριες αντιμυκητιασικές ουσίες για τοπική αγωγή είναιιμιδαζολικά παράγωγα, αμορολφίνη, αλληλαμίνες.

Επίσης βοηθά η χρήση ανοιχτών παπουτσιών και καλό στέγνωμααπό την υγρασία.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τους μύκητες,καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε ένα δερματολόγο που θα σας συστήσει τηνκατάλληλη αγωγή.