ΥΓΕΙΑ

Το χασμουρητό και τι σημαίνει για την υγεία μας

Δεν νομίζετε ότι το χασμουρητό είναι μια περίεργη αντίδραση του οργανισμού μας, την ίδια στιγμή που ταυτόχρονα είναι και φυσική;
Το χασμουρητό και τι σημαίνει για την υγεία μας

Δεν νομίζετε ότι το χασμουρητό είναι μια περίεργη αντίδραση του οργανισμού μας, την ίδια στιγμή που ταυτόχρονα είναι και φυσιολογική;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι το χασμουρητό. Οι επιστήμονες το έχουν χαρακτηρίσει σαν μια ακούσια ενέργεια του οργανισμού κατά την οποία ανοίγουμε το στόμα μας και αναπνέουμε βαθιά γεμίζοντας τους πνεύμονές μας με αέρα, τεντώνοντας έτσι τους κοιλιακούς μας μύες και πιέζοντας το διάφραγμά μας.Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να το εξηγήσουν και ενδιαφέρουσες θεωρίες, όπως η έλλειψη οξυγόνου, η βαρεμάρα ή η νύστα, έχουν έρθει στο φως.

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα το χασμουρητό είναι ένας τρόπος για να ξεκουραστεί το μυαλό μας. Μελέτη ερευνητών που έγινε στην Νέα Υόρκη, κατέληξε ότι άνθρωποι που δούλευαν σκληρά και είχαν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση ήταν πιο πιθανό να χασμουρηθούν. Άλλο ένα πείραμα που έλαβε χώρα αφορούσε το μεταδοτικό χασμουρητό και ήταν το εξής: ζητήθηκε από μερικούς συμμετέχοντες να μπουν σε ένα δωμάτιο και να δράσουν φυσιολογικά. Σε μερικούς από αυτούς ζητήθηκε να αναπνέουν μόνο από την μύτη και σε άλλους να βάζουν κρύα επιθέματα στον μέτωπό τους, για να ξεκουράζουν με αυτό τον τρόπο το μυαλό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποδείχτηκε η έλλειψη μετάδοσης του χασμουρητού καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όντως αυτή η αγαπημένη μας συνήθεια είναι μια ώρα ξεκούρασης του μυαλού μας!Παρόλα αυτά είναι πιο πιθανό να «κολλήσουμε» το χασμουρητό από κάποιον γνωστό μας παρά από έναν άγνωστο που περνάει δίπλα μας στο δρόμο καθώς το χασμουρητό θεωρείται σημάδι συναισθηματικής ταύτισης.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα αυτιστικά παιδιά δεν μπορούν να «κολλήσουν» αυτή την συνήθεια. Ωστόσο το υπερβολικό χασμουρητό μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας, όπως εσωτερική αιμορραγία, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι είμαστε απλά, πολύ κουρασμένοι.