ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι 10 τρόποι με τους οποίους βλάπτετε τα μάτια σας

Οι 10 τρόποι με τους οποίους βλάπτετε τα μάτια σας
Τρίβετε συχνά τα μάτια σας με βρώμικα χέρια; Φοράτε γυαλιά ηλίου με χαμηλής ποιότητας φακό, γιατί είναι πιο φθηνά ή δεν φοράτε καθόλου; Δεν είστε προσεκτικοί με τη χρήση των φακών επαφής;

Τρίβετε συχνά τα μάτια σας με βρώμικα χέρια; Φοράτε γυαλιά ηλίου με χαμηλής ποιότητας φακό, γιατί είναι πιο φθηνά ή δεν φοράτε καθόλου; Δεν είστε προσεκτικοί με τη χρήση των φακών επαφής;

Τότε κάνετε μερικά από τα πράγματα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες στα μάτια σας!

Δείτε τι συμβουλεύουν οι οφθαλμίατροι και αν ακολουθείτε κάποιες από τις παρακάτω συνήθειες, σταματήστε, πριν να είναι πολύ αργά.

Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί ζημιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι ο φακός των γυαλιών σας διαθέτει το κατάλληλο φίλτρο. Μάλιστα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βλάβες στα μάτια είναι δυνατόν να προκληθούν ακόμη και στο solarium, αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Χρησιμοποιείτε συνέχεια σταγόνες για τα μάτια

Μπορεί οι σταγόνες που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που τα μάτια σας είναι κόκκινα να σας ανακουφίζουν, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, ωστόσο η φλεγμονή που έχει προκαλέσει εξαρχής τον ερεθισμό επανέρχεται, μόλις σταματήσει η δράση του φαρμάκου.

Ακολουθείτε ακατάλληλη θεραπεία για την ξηροφθαλμία

Περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν οι λιπαντικές σταγόνες που χορηγούνται σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας, όταν χρησιμοποιούνται εκτεταμένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τεχνητά δάκρυα είναι ιδανικότερη λύση.

Κοιτάτε για ώρα την οθόνη

Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, εκτός του ότι τα καθαρίζουμε, βοηθάμε και στην κυκλοφορία των δακρύων. Ωστόσο, όταν συγκεντρωνόμαστε σε μία οθόνη, περιορίζουμε ασυναίσθητα τη λειτουργία αυτή, με αποτέλεσμα τα δάκρυα να εξατμίζονται και η όρασή μας να γίνεται θολή. Επίσης, πολλές είναι οι έρευνες που έχουν καταδείξει ότι η συχνή εστίαση σε μικρές οθόνες, ενεργοποιεί το γονίδιο της μυωπίας.

Δεν είστε προσεκτικοί με τους φακούς επαφής

Μην παραλείπετε να καθαρίζετε καθημερινά τους φακούς σας με ειδικό υγρό. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε ποτέ τους φακούς όταν είστε στο μπάνιο, τη σάουνα ή την θάλασσα και αποφεύγετε να κοιμάστε με αυτούς, ώστε τα μάτια σας να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος, να είστε πάντα προσεκτικοί, όταν τους αφαιρείτε από τα μάτια, καθώς οι αμυχές στον κερατοειδή, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής.

Μη χρησιμοποιείτε παλιό make-up και μην κοιμάστε με αυτό

Πετάτε τα καλλυντικά, όταν περάσουν τρεις μήνες από την ημέρα που τα ανοίξατε, ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια.

Δεν φοράτε προστατευτικά γυαλιά

Κάθε φορά που κάνετε εργασίες που είναι δυνατόν να τραυματίσουν τα μάτια σας, μην ξεχνάτε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη, όπως επίσης και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αφού αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τους ιστούς του ματιού.

Δεν κάνετε οφθαλμολογικές εξετάσεις

Μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας σε τακτική βάση, ιδιαιτέρως αν πάσχετε από παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης που επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ματιών.

Δεν δίνετε την πρέπουσα σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια

Συμπτώματα όπως η θολή όραση και τα κόκκινα μάτια που εκδηλώνονται συχνά, θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν.