ΥΓΕΙΑ

Ένα γονίδιο καθορίζει την ανάρρωση έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μικρή παραλλαγή στην αλληλουχία ενός γονιδίου καθορίζει τη σοβαρότητα των επιπτώσεων έπειτα από κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Ένα γονίδιο καθορίζει την ανάρρωση έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μικρή παραλλαγή στην αλληλουχία ενός γονιδίου καθορίζει τη σοβαρότητα των επιπτώσεων έπειτα από κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση PLOS ONE και είχε σαν αντικείμενο έρευνας τους δείκτες ευφυΐας σε μια ομάδα 156 βετεράνων του Βιετνάμ.

Οι συμμετέχοντες είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του πολέμου και συγκεκριμένα στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει γνωστικές λειτουργίες, όπως ο προγραμματισμός, η επίλυση προβλημάτων, η αυτοσυγκράτηση και η σύνθετη σκέψη.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν την έκταση και την τοποθεσία της βλάβης, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως οι δείκτες ευφυΐας πριν το χτύπημα. Πριν τον πόλεμο, οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει το ειδικό τεστ Armed Forces Qualifications Test, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές παραμέτρους της ευφυΐας.

Χορηγήθηκαν αρκετά τεστ ώστε να εξεταστούν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων μετά τον τραυματισμό. Παράλληλα, μια ομάδα νευρολόγων αξιολόγησε το είδος και την έκταση των τραυματισμών. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε επίσης ένα γονίδιο που ονομάζεται BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία και μόνο παραλλαγή στην αλληλουχία του γονιδίου οδήγησε σε σημαντικές αποκλίσεις στους δείκτες ευφυΐας σε άτομα με παρόμοιο τραυματισμό και συγκρίσιμη ευφυΐα πριν τον τραυματισμό.

Ο BDNF αποτελεί βασικό αυξητικό παράγοντα που συνδέεται με τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη ανάρρωση των βετεράνων. Ο ρόλος του γονιδίου αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικός στην εξέλιξη πολλών διαφορετικών ικανοτήτων, όπως η λεκτική κατανόηση, η οργάνωση της σκέψης, η λειτουργική μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών.

Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν νέους δρόμους για τη θεραπεία και την ανάρρωση των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.