ΥΓΕΙΑ

Νέα μέθοδος εντοπισμού του «κρυφού» καρκίνου του μαστού

Νέοι δρόμοι στην ανίχνευση μη ψηλαφητών όγκων στον μαστό και στον φρουρό λεμφαδένα, διανοίγονται με τη χρήση ραδιοϊσοτόπου, το οποίο εξασφαλίζει ταχεία και ιδιαίτερα ασφαλή διάγνωση μέσα από μία σχεδόν ανώδυνη διαδικασία για τον ασθενή.
Νέα μέθοδος εντοπισμού του «κρυφού» καρκίνου του μαστού

Νέοι δρόμοι στην ανίχνευση μη ψηλαφητών όγκων στον μαστό και στον φρουρό λεμφαδένα, διανοίγονται με τη χρήση ραδιοϊσοτόπου, το οποίο εξασφαλίζει ταχεία και ιδιαίτερα ασφαλή διάγνωση μέσα από μία σχεδόν ανώδυνη διαδικασία για τον ασθενή.


Η νέα πρωτοποριακή μέθοδος επέμβασης για τον εντοπισμό Ca μαστού πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία σε 45χρονη ασθενή στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, από τον αν. Διευθυντή γυναικολόγο-χειρουργό μαστού κ. Μιχάλη Μαυρουδή σε συνεργασία με το τμήμα της Πυρηνικής ιατρικής, καθώς και το Παθολογοανατομικό τμήμα του νοσοκομείου.


Ειδικότερα, εφαρμόστηκε η μέθοδος SNOLL (Sentinel Node and Occult Lession Locallization), η οποία μόλις την τελευταία διετία έχει τεθεί σε εφαρμογή από ειδικευμένους χειρουργούς μαστού και πυρηνικούς ιατρούς σε διεθνές επίπεδο και βασίζεται στον συνδυασμό της κλασικής βιοψίας φρουρού λεμφαδένα (τεχνική SNB-Sentinel Node Biopsy) και νέας διαδικασίας εντοπισμού μη ψηλαφητών όγκων υπό την καθοδήγηση ραδιοϊσοτόπου (τεχνική ROLL-Radioguided Occult Lession Locallization).


Μέχρι πρόσφατα οι χειρουργικές επεμβάσεις μη ψηλαφητών βλαβών (όγκων ή αποτιτανώσεων) στο μαστό επιτυγχάνονταν με τη τοποθέτηση ενός συρμάτινου οδηγού (hook) στο μαζικό αδένα υπό την καθοδήγηση μαστογραφίας ή υπερήχου. Αυτό γινόταν λίγο πριν τη χειρουργική επέμβαση.
Στη συνέχεια ο χειρουργός ακολουθώντας τον συρμάτινο οδηγό και εκτιμώντας από τις μαστογραφίες ή και τις εικόνες των υπερήχων την θέση του άγκιστρου, αφαιρούσε τη βλάβη, αποκόπτοντας μεγαλύτερο τμήμα ιστού απ΄ ότι πραγματικά θα χρειαζόταν.


Το βασικό πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής είναι ότι δεν υπάρχει φόβος να μην βρεθεί η βλάβη κάτι που συνέβαινε στην τεχνική με τον συρμάτινο οδηγό (hook) καθότι υπήρχε πιθανότητα μετακίνησής του.


Στα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου καταγράφεται, επιπλέον, ότι αφαιρείται η βλάβη με ακρίβεια στο μαστό δίχως να αφαιρείται παραπάνω μαζικός αδένας, οπότε επιτυγχάνεται και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ σε περίπτωση που η ταχεία βιοψία στον μη ψηλαφητό όγκο βγει θετική τότε την ίδια χρονική στιγμή μπορεί να πραγματοποιηθεί η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα.


H 45χρονη ασθενής είχε ένα μη ψηλαφητό όγκο ύποπτο για Ca στο άνω έσω τεταρτημόριο του αριστερού μαστού. Το απόγευμα πριν το χειρουργείο η ασθενής οδηγήθηκε στη πυρηνική ιατρική όπου και της χορηγήθηκε με τη καθοδήγηση ακτινολόγου ένα ραδιοκολοειδές (τεχνήτιο Tc99) με μεγαλύτερο μοριακό βάρος από αυτό που χορηγείται για το φρουρό λεμφαδένα. Η χορήγηση έγινε με μία μικρή σύριγγα πάνω στον όγκο. Σε διάστημα δέκα λεπτών και με τη βοήθεια της γ-κάμερας εντοπίστηκε το σημείο του όγκου και σημειώθηκε. Στη συνέχεια χορηγήθηκε μικρή ποσότητα ραδιοκολοειδούς με μικρό μοριακό βάρος διαμέσου της θηλαίας άλου. Με τη γ-κάμερα ανευρέθη το σημείο του φρουρού λεμφαδένα και σημειώθηκε.


Πρέπει να τονιστεί ότι η ποσότητα του ραδιοϊσοτόπου είναι τελείως ακίνδυνη για την ασθενή καθώς και για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό καθότι αμελητέα.


Την επόμενη μέρα στη χειρουργική αίθουσα με τη βοήθεια ενός διεγχειρητικού ανιχνευτή γ-probe εντοπίστηκε η βλάβη (όγκος), εξαιρέθηκε σε υγιή όρια και στάλθηκε για ταχεία βιοψία. Η ταχεία βγήκε θετική οπότε έγινε τεταρτεκτομή.
Κατά τον ίδιο τρόπο με τη βοήθεια του γ-probe έγινε μία μικρή τομή στο σημείο που είχε σημειωθεί στη μασχάλη όπου και ανευρέθη ο φρουρός λεμφαδένας. Η ταχεία βιοψία βγήκε αρνητική οπότε δεν πραγματοποιήθηκε λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης αποφεύγοντας τις γνωστές επιπλοκές, όπως λεμφοϊδημα, παρατεταμένη νοσηλεία κ.α.