ΥΓΕΙΑ

Στους 113 οι νεκροί από την γρίπη - 42 σε ΜΕΘ

Στους 113 έφθασαν οι νεκροί από την γρίπη, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας αγγίζουν τους 42.
Στους 113 οι νεκροί από την γρίπη - 42 σε ΜΕΘ

Στους 113 έφθασαν οι νεκροί από την γρίπη, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας αγγίζουν τους 42.

Συνολικά από την ημέρα που ξέσπασε το κύμα της εποχικής γρίπης, έχουν νοσηλευθεί 295 ασθενείς σε ΜΕΘ νοσοκομείων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού για τον μέχρι τώρα απολογισμό της επιδημίας της γρίπης στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, μέχρι τις 24 Μαρτίου 2014, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε καταγράψει 287 σοβαρά περιστατικά και 110 θανάτους σε σχέση με την εποχική γρίπη.Οι 108 από τους 110 ασθενείς που πέθαναν από γρίπη (98%) δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο!

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει περίτρανα την απουσία εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού την περίοδο πριν την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων γρίπης.Γεγονός που είχε καταγγείλει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου, μόνο το 35% έχει εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο.Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη «προβληματίζεται με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για την εποχική γρίπη τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και ειδικότερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».Ανάμεσα στα θύματα ήταν 4 παιδιάΕπιπλέον, η φονική γρίπη στοίχισε τη ζωή σε 4 παιδιά που είχαν χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ 4 έγκυες οδηγήθηκαν σε πρόωρο τοκετό.Δεκατέσσερα από τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, δεν ανέφεραν άλλο παράγοντα κινδύνου εκτός από την παχυσαρκία. Τέλος,13 σοβαρά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν σε παιδιά.

Η Ελλάδα όμως εμφανίζει και μία θλιβερή πρωτιά σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς η φετεινή γρίπη στην χώρα μας εμφάνισε την μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ. Είναι φανερό ότι η ύφεση, που ξεκίνησε ως οικονομική και πήρε διαστάσεις κοινωνικής και υγειονομικής λαίλαπας, στιγμάτησε σοβαρά την δημόσια υγεία.