ΥΓΕΙΑ

Οι 10 κίνδυνοι που κρύβει το ροχαλητό για την υγεία σας

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία.

Οι 10 κίνδυνοι που κρύβει το ροχαλητό για την υγεία σας

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία.

Η διακοπή της φυσιολογικής αναπνοής την ώρα που κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου αλλά και την υγεία μας στο μέλλον.

Η λεγόμενη υπνική άπνοια, η οποία εκδηλώνεται με το ροχαλητό, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 40% και συνδέεται με σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η κατάθλιψη.

Δείτε ποιοι είναι οι 10 κίνδυνοι που κρύβει το επίμονο ροχαλητό.

Εγκεφαλικό

Η ένταση του ροχαλητού συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης των καρωτίδων (στένωση των αρτηριών που βρίσκονται στο λαιμό λόγω συσσώρευσης λίπους). Το αποτέλεσμα είναι οι αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καρδιοπάθεια

Το ροχαλητό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση και η στεφανιαία αρτηριακή νόσος. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορεί τελικά να οδηγήσουν στο έμφραγμα.

Αρρυθμία

Αρρυθμία ονομάζεται στον ιατρικό χώρο ο άστατος καρδιακός παλμός. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής – τον πιο συνηθισμένο τύπο αρρυθμίας.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η σχέση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD) και ροχαλητού οφείλεται στη μη φυσιολογική ροή του αέρα στις αναπνευστικές οδούς. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταβολές στην πίεση που ασκείται στους αεραγωγούς και η παλινδρόμηση των τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο. Τόσο η GERD όσο και το ροχαλητό συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία.

Τραυματισμός

Το ροχαλητό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου κι έτσι είναι πιθανό να εκδηλωθεί έντονη κόπωση την επόμενη ημέρα. Η έλλειψη ύπνου και ο συνεχής λήθαργος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσουν σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Ψυχικά νοσήματα

Η κακή ποιότητα ύπνου λόγω του ροχαλητού επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ευεξίας του ατόμου. Η κακή διάθεση και η νευρικότητα μπορεί να πυροδοτήσουν το στρες και να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην κατάθλιψη.

Πονοκέφαλος και ημικρανία

Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 268 άτομα με υπνική άπνοια έδειξε ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των συχνών πονοκεφάλων το πρωί και των διαταραχών του ύπνου όπως η αϋπνία και η ΥΑ.

Νυκτουρία

Νυκτουρία ονομάζεται η συχνουρία που εκδηλώνεται κατά τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα να διακόπτεται συχνά ο ύπνος. Η πάθηση είναι συχνότερη τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες που ροχαλίζουν.

Προβλήματα στη σεξουαλική ζωή

Το ροχαλητό, ιδιαίτερα στους άνδρες, φαίνεται πως οδηγεί στη μειωμένη ικανοποίηση από τη σεξουαλική ζωή, αν και δε συνδέεται κλινικά με βιολογικούς δείκτες μειωμένης ερωτικής απόδοσης. Πιθανότατα η επίδραση αυτή οφείλεται την κακή ποιότητα ύπνου και κατ’ επέκταση στη μειωμένη ερωτική διάθεση.

Παχυσαρκία

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 50% των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων πάσχει από υπνική άπνοια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο συσσωρευμένο λίπος γύρω από το λαιμό, με αποτέλεσμα τη δυσκολία αναπνοής κατά τον ύπνο. Η απώλεια βάρους φαίνεται ωστόσο να οδηγεί σε περιορισμό των αρνητικών συμπτωμάτων.