ΥΓΕΙΑ

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Τα 7 «ένοχα» σημάδια

Ανησυχείτε ότι το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, γνωστής και με τα αρχικά ΔΕΠΥ;
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Τα 7 «ένοχα» σημάδια

Ανησυχείτε ότι το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, γνωστής και με τα αρχικά ΔΕΠΥ; Δείτε ποια είναι τα επτά σημάδια που πρέπει να προσέξετε, αν και τα συμπτώματα πολλές φορές διαφέρουν από παιδί σε παιδί και είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσει κανείς.

Εγώ, εγώ, εγώ

Ένα σημάδι της ΔΕΠΥ είναι η αδυναμία να αναγνωρίζει το παιδί τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Δώστε προσοχή αν διακόπτει διαρκώς τους άλλους όταν μιλάνε και δεν έχει υπομονή να περιμένει τη σειρά του σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδια στην σχολική τάξη.


Συναισθηματικές μεταπτώσεις

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ ίσως δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματά του και παρουσιάζει ξεσπάσματα θυμού και εκνευρισμού απρόοπτα και σε ακατάλληλες στιγμές.


Είναι διαρκώς σε κίνηση

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται «αυτό το παιδί δεν κάθεται ποτέ σε ησυχία», τότε ίσως να πρέπει να δώσετε επιπλέον προσοχή. Αν για παράδειγμα σηκώνεται μονίμως από την καρέκλα του στην ταβέρνα που κάθεστε ή ακόμα και όταν κάθεται είναι ανήσυχο και αλλάζει θέση διαρκώς, ίσως είναι σημάδι ότι πάσχει από ΔΕΠΥ.


Μισοτελειωμένες εργασίες

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να δείξει ενδιαφέρον για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, αλλά να έχει την τάση να μην τις ολοκληρώνει ποτέ. Πολλές φορές θα ξεκινήσει κάτι όπως μια ζωγραφιά, ή μια χειροτεχνία και θα την αφήσει στη μέση για να ασχοληθεί με κάτι νέο.


Δεν συγκεντρώνεται όταν του μιλάτε

Πολλές φορές ένα παιδί με ΔΕΠΥ έχει πρόβλημα να αντιληφθεί και να συγκρατήσει αυτό που του λέτε, ακόμα και αν φαινομενικά σας παρακολουθεί να του απευθύνετε άμεσα τον λόγο. Ίσως σας πει ότι σας πρόσεχε που του μιλάγατε, αλλά όταν θα του ζητήσετε να επαναλάβει όσα άκουσε, θα έχει πρόβλημα να τα θυμηθεί.


Επιπόλαια λάθη

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι το ίδιο ευφυή με τα υπόλοιπα παιδιά και τα επιπόλαια λάθη που ίσως έχετε παρατηρήσει στις σχολικές τους εργασίες είναι απλώς ένα ακόμα σύμπτωμα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες που απαιτούν προγραμματισμό και προσεκτική εφαρμογή και αυτό τα οδηγεί να κάνουν επιπόλαια λάθη.


Αφαιρούνται συχνά κοιτάζοντας στο κενό

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ χαρακτηρίζεται τυπικά ως υπερδραστήριο και άτακτο, αλλά κάποιες φορές ακόμα και η αντίθετη συμπεριφορά είναι σύμπτωμα της ΔΕΠΥ. Αν παρατηρήσετε ότι συχνά αποσπάται από ό,τι συμβαίνει γύρω του, μένει σιωπηλό και «χαζεύει στο κενό», σαν να βλέπει όνειρο, μην το αγνοήσετε ως σημάδι.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα θεωρούνται λογικά και αναμενόμενα σε ένα παιδί και δεν σημαίνει ότι αποδεικνύουν την ύπαρξη ΔΕΠΥ. Η διάγνωση άλλωστε γίνεται σωστά μόνο αν ληφθούν υπ' όψιν πολλοί παράγοντες και ποτέ ένας ή δύο μόνο. Τα πρώτα σημάδια ΔΕΠΥ εμφανίζονται συνήθως μέχρι την ηλικία των 7 ετών.