ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Η αεροβική άσκηση σύμμαχος των γυναικών

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από συμπτώματα άνοιας μετά από κάποια ηλικία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Άνοια: Η αεροβική άσκηση σύμμαχος των γυναικών

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από συμπτώματα άνοιας μετά από κάποια ηλικία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέα μελέτη που έγινε σε Καναδά και Ολλανδία και δημοσιεύθηκε στην βρετανική επιθεώρηση Σπορ και Ιατρικής, έδειξε ενθαρρυντικά σημάδια για την καταπολέμηση της άνοιας στις γυναίκες.

Σε διάρκεια περίπου 6 μηνών, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη σε συνολικά 86 γυναίκες, ηλικίας από 70 έως 80 ετών. Τις χώρισαν σε ομάδες και σε κάθε μία από αυτές έθεσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιελάμβανε αεροβική γυμναστική, ασκήσεις αντίστασης, ασκήσεις ισορροπίας και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Πριν και μετά την περίοδο των 26 εβδομάδων, μετρήθηκε ο όγκος της περιοχής του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο των γυναικών και βρέθηκε ότι στο τέλος αυτός είχε αυξηθεί.

Ο ιππόκαμπος σχετίζεται με την μνήμη και έχει παρατηρηθεί πως, όταν ατροφεί, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτζχάιμερ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν το πρόγραμμα της αεροβικής γυμναστικής είχαν αυξημένο μέγεθος ιππόκαμπου, ενώ εκείνες που έκαναν τις ασκήσεις αντίστασης δεν εμφάνισαν καμία αλλαγή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αεροβικές ασκήσεις μπορεί να βοηθούν στην ανάπτυξη νέων νευρώνων.