ΥΓΕΙΑ

Τα λάθη που κάνουν οι έγκυες στον ύπνο

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος το σώμα της γνωρίζει πολλές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν τις συνήθειές της στον ύπνο. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να βολευτούν σε μία θέση όταν κοιμούνται και κάνουν λάθη, που ίσως δεν τα γνωρίζουν
Τα λάθη που κάνουν οι έγκυες στον ύπνο

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος το σώμα της γνωρίζει πολλές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν τις συνήθειές της στον ύπνο. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να βολευτούν σε μία θέση όταν κοιμούνται και κάνουν λάθη, που ίσως δεν τα γνωρίζουν.

Τα δύο βασικά λάθη είναι τα εξής:

Κοιμούνται ανάσκελα

Αυτή η στάση προκαλεί πόνους στη μέση, δυσκολία στην αναπνοή και στην πέψη, γίνεται αιτία για να δημιουργηθούν αιμορροΐδες, ενώ προκαλεί χαμηλή πίεση και κακή κυκλοφορία του αίματος. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κοιλιάς που στηρίζει το επιπλέον βάρος από την εγκυμοσύνη επάνω στα όργανα, τα έντερα και τις δύο βασικές διόδους του αίματος: την αορτή και την κοίλη φλέβα.

Κοιμούνται μπρούμυτα

Ακόμα και στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτή η στάση στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος να κοιμάστε μπρούμυτα.

Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις ύπνου κατά την εγκυμοσύνη;

Το καλύτερο για την μητέρα και το βρέφος είναι η πλάγια θέση ύπνου. Ακόμα καλύτερα είναι να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά, αφού αυτή η θέση θα αυξήσει την ποσότητα του αίματος και των θρεπτικών στοιχείων που αυτό φέρνει στον πλακούντα και το βρέφος. Προσπαθήστε να κάνετε τα παρακάτω:

-Κρατήστε τα πόδια και τα γόνατά σας σε γωνία και βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους για μεγαλύτερη άνεση.

-Αν έχετε πόνους στη μέση, δοκιμάστε να βάλετε ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας, στο πλάι.

-Αν έχετε καούρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε με τη βοήθεια μαξιλαριών να κοιμηθείτε σε λίγο πιο όρθια θέση, όπως στην φωτογραφία.

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να μην σας φέρουν απόλυτη άνεση, ειδικά αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα, ωστόσο θα σας ανακουφίσουν και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε περισσότερο.