ΥΓΕΙΑ

Αποστολή στο Έβερεστ αποκαλύπτει πώς εκδηλώνεται ο διαβήτης

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Αποστολή στο Έβερεστ αποκαλύπτει πώς εκδηλώνεται ο διαβήτης

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου μελέτησαν πώς συνδέεται η υποξία (ελαττωμένη τάση οξυγόνου του εισπνεομένου αέρα) σε υψηλό υψόμετρο με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το πρότζεκτ με τίτλο “Caudwell Xtreme Everest” πραγματοποιήθηκε στο βουνό Έβερεστ. Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν πως η συνεχόμενη έκθεση στην υποξία οδήγησε σε αύξηση στον αριθμό των βιολογικών δεικτών αντίστασης στην ινσουλίνη.

Με τη σειρά τους, αυτές οι μεταβολές φάνηκε να σχετίζονται με αύξηση των αιματολογικών δεικτών οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, καθώς τα κύτταρα του σώματος δεν καταφέρνουν να αντιδράσουν στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 άτομα και αποστολή τους ήταν να ταξιδέψουν στο Έβερεστ. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο οργανισμός τους ρυθμίζει τη γλυκόζη, ενώ αναζητήθηκαν και βιολογικοί δείκτες φλεγμονής και πιθανές μεταβολές του βάρους. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε το σταθμό Everest Base Camp, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 5.300 μέτρων. Οι μισοί συμμετέχοντες παρέμειναν στη βάση, ενώ οι υπόλοιποι σκαρφάλωσαν μέχρι τα 8.400 μέτρα.

Στόχος του πρωτότυπου πρότζεκτ ήταν η βαθύτερη κατανόηση της εκδήλωσης της νόσου, ώστε να υιοθετηθούν μελλοντικά αποτελεσματικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE και ρίχνουν περισσότερο φως στο πρόβλημα της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ