ΥΓΕΙΑ

Τα “ένοχα” σημάδια του καρκίνου του δέρματος

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα, εμφανίζονται συχνά στα αρχικά τους στάδια ως μικρές αλλαγές στο δέρμα σας. Μπορεί να είναι κάποιο προηγούμενο σημάδι που μεγαλώνει
Τα “ένοχα” σημάδια του καρκίνου του δέρματος

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα, εμφανίζονται συχνά στα αρχικά τους στάδια ως μικρές αλλαγές στο δέρμα σας. Μπορεί να είναι κάποιο προηγούμενο σημάδι που μεγαλώνει ή να αποτελούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, δηλαδή αλλαγές που δεν σηματοδοτούν καρκίνο, αλλά θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε αυτόν με την πάροδο του χρόνου.

Εκτιμάται ότι το 40% έως 50% των ατόμων με ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι οποίοι ζουν μέχρι τουλάχιστον τα 65 έτη θα αναπτύξουν τουλάχιστον έναν καρκίνο του δέρματος.

Μάθετε να εντοπίζετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευτεί αν τον εντοπίσετε νωρίς.

Κεράτωση (Solar Keratosis)

Αυτές οι μικρές, φολιδωτές κηλίδες που προκαλούνται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και συχνά εμφανίζονται στο κεφάλι, τον αυχένα ή τα χέρια, μπορούν να εμφανιστούν και αλλού.

Μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν ένα σημάδι θα συνεχίσει να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και να εξελιχθεί σε καρκινικό. Τις περισσότερες φορές δεν γίνεται, αλλά οι γιατροί συστήνουν έγκαιρη θεραπεία για την πρόληψη της μετάλλαξής του ανάπτυξης σε πλακώδες καρκίνωμα. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και με μπλε ή πράσινα μάτια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Χειλίτιδα

Είναι ένα σημάδι που σχετίζεται με την κεράτωση και πρόκειται για μια προκαρκινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως στο κάτω χείλος. Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή φολιδωτών μπαλωμάτων ή μιας επίμονης τραχύτητας/ξηρασίας των χειλιών. Η ακτινική χειλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πλακώδες καρκίνωμα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Δερματικό κέρας

Εμφανίζεται σε σχήμα “χοάνης” με κοκκινωπή βάση στο δέρμα. Αποτελείται από συμπυκνωμένη κερατίνη (η ίδια πρωτεΐνη που έχουν τα νύχια). Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο τύπο κεράτωσης. Το μέγεθος και το σχήμα του ποικίλλουν σημαντικά, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνάνε τα λίγα χιλιοστά σε ύψος. Στην βάση του δερματικού κέρατος μπορεί να εντοπιστεί πλακώδες καρκίνωμα.

Πότε μια “αθώα” ελιά μπορεί να γίνει πρόβλημα;

Η ελιά είναι μια καλοήθης αύξηση των μελανοκυττάρων, τα οποία δίνουν στο δέρμα το χρώμα του. Αν και ελάχιστες ελιές γίνονται καρκινικές, αν έχουν περίεργο σχήμα και μεγαλώνουν ή αλλάζουν σχήμα με την πάροδο του χρόνου, τότε υπάρχει πιθανότητα να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου στο δέρμα. Οι “κανονικές” ελιές είναι επίπεδες στο δέρμα, ή μπορεί να ανυψωθούν ελάχιστα με τα χρόνια. Εκείνες που ενδεχομένως να έχουν εξελιχθεί σε καρκινικές έχουν ακανόνιστο σχήμα, διαφορετικά χρώματα και έχουν σχεδόν το μέγεθος ενός αρακά.

Προσέχετε αν κάποια ελιά στο σώμα σας είναι ασύμμετρη, έχει πιο ερεθισμένο και ακανόνιστο περίγραμμα, έχει χρώμα εμφανώς διαφορετικό από άκρη σε άκρη και αν η διάμετρος και ο όγκος της μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.