ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί το πρήξιμο στους αστραγάλους;

Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και δεν είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που πρέπει να σας θορυβήσει το παρατεταμένο ή απότομο πρήξιμο στην περιοχή των αστραγάλων
Τι προκαλεί το πρήξιμο στους αστραγάλους;

Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και δεν είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που πρέπει να σας θορυβήσει το παρατεταμένο ή απότομο πρήξιμο στην περιοχή των αστραγάλων.

Δείτε τις βασικότερες αιτίες που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο:

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Σε γενικές γραμμές ένα μικρό πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους είναι αναμενόμενο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το απότομο και εκτεταμένο, ωστόσο, πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας, μιας σοβαρής πάθησης, όπου, μετά την 20ή εβδομάδα κυήσεως παρατηρείται υψηλή πίεση στο αίμα και πρωτεΐνη στα ούρα. Αν το πρήξιμο συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα κοιλιακό πόνο, πονοκεφάλους, ναυτία και τάση προς έμετο, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Τραυματισμός στο πόδι ή τον αστράγαλο

Ένα χτύπημα σε αυτή την περιοχή θα οδηγήσει σχεδόν πάντα σε πρήξιμο, όπως συμβαίνει όταν υπάρχει στραμπούληγμα στον αστράγαλο. Για να μειώσετε το πρήξιμο και να ανακουφιστείτε από τον πόνο, προσπαθήστε να μην πατάτε το πόδι και να το έχετε σε στάση ξεκούρασης. Βάλτε πάγο επάνω στο σημείο (χωρίς να έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα ο πάγος). Καθίστε και ακουμπήστε κάπου το πόδι σας ώστε να είναι ψηλά.

Λεμφοίδημα

Πρόκειται για συλλογή λυμφατικού υγρού στους ιστούς. Βασική αιτία είναι η απουσία ή η προβληματική λειτουργία των λυμφατικών αγγείων και των λεμφαδένων. Το λυμφατικό είναι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες υγρό που κανονικά μεταφέρεται στο σώμα μέσω των βασικών αγγείων και των τριχοειδών αγγείων. Περνάει από τους λεμφαδένες όπου εγκλωβίζονται και καταστρέφονται βλαβερές ουσίες, όπως τα βακτήρια. Όταν το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί σωστά, η πορεία του λεμφικού υγρού παρεμποδίζεται. Αν δεν ακολουθήσετε κάποια αγωγή μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην επούλωση πληγών και να υποστείτε κάποια μόλυνση. Το λεμφοίδημα παρουσιάζεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Αν έχετε καρκίνο και έχετε κάνει επέμβαση για τέτοια περίπτωση, αλλά προσέξετε ότι το πρήξιμο στους αστραγάλους είναι εκτεταμένο, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Φλεβική ανεπάρκεια

Πρόκειται για μία πάθηση κατά την οποία το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά από τα άκρα προς την καρδιά. Κανονικά οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά μέσα “βαλβίδων” που επιτρέπουν την κίνηση του αίματος από τα πόδια μόνο προς τα πάνω. Όταν αυτές οι βαλβίδες πάθουν κάποια ζημιά, το αίμα επιστρέφει λόγω της βαρύτητα και πάλι προς τα πόδια και όχι προς την καρδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να μαζεύεται στα μαλακά αγγεία του ποδιού και στην περιοχή των αστραγάλων.