ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες: Δεν φαντάζεστε το πώς τις χειροτερεύετε

Η Άνοιξη είναι παραδοσιακά η εποχή που παρατηρείται έξαρση στα εποχικά αλλεργικά συμπτώματα σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ πιθανό κάποιου είδους αλλεργία να ταλαιπωρεί και εσάς. Υπάρχει κάτι που και κάνουμε και επιδεινώνει την κατάσταση
Αλλεργίες: Δεν φαντάζεστε το πώς τις χειροτερεύετε

Η Άνοιξη είναι παραδοσιακά η εποχή που παρατηρείται έξαρση στα εποχικά αλλεργικά συμπτώματα σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ πιθανό κάποιου είδους αλλεργία να ταλαιπωρεί και εσάς. Υπάρχει κάτι που και κάνουμε και επιδεινώνει την κατάσταση. Μάλιστα, πριν από νέα επιστημονική έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Οχάιο δεν το γνωρίζαμε.

Ποιο είναι αυτό; Το στρες! Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες στον κάθε άνθρωπο μπορεί να είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Απριλίου της επιθεώρησης Annals of Allergy, Asthma & Immunology, οι επιστήμονες παρακολούθησαν για διάστημα 12 εβδομάδων τις περιπτώσεις 179 ατόμων, οι οποίοι είχαν αλλεργική ρινίτιδα.

Διαπίστωσαν ότι οι το 39% από αυτούς βίωσαν περισσότερες από μια εξάρσεις της αλλεργίας κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αυτοί οι ασθενείς παρουσίαζαν και μεγαλύτερα επίπεδα στρες από εκείνους που δεν είδαν την αλλεργία να τους “χτυπάει την πόρτα” κατά την ίδια περίοδο.

Το 64% από εκείνους που παρουσίαζαν μεγαλύτερα επίπεδα στρες στον οργανισμό τους, είχαν όχι απλά μία ή δύο, αλλά τέσσερις και περισσότερες εξάρσεις της αλλεργίας τους μέσα σε διάστημα μόλις 14 ημερών!

Δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ διακριτών εξάρσεων που μπορεί να έγιναν στην διάρκεια μιας και μόνο ημέρας. Η έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες είχαν κάποια έξαρση αλλεργίας μέσα σε λίγες μέρες από κάποιο γεγονός που τους στρέσαρε ιδιαίτερα.

Αν και η έρευνα διαπίστωσε σαφή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων άγχους και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της αλλεργίας, δεν απέδειξε σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των δύο.

Η δρ Amber Patterson από το πανεπιστήμιο του Οχάιο υποστήριξε πως “...το στρες μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές συνέπειες για το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της τάσης του να προκαλεί περισσότερα συμπτώματα για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Η μελέτη μας διαπίστωσε, επίσης, πως τα άτομα με πιο συχνές εξάρσεις αλλεργίας έχουν επίσης μεγαλύτερη αρνητική διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγεί σε αυτά τα “ξεσπάσματα” Συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον άγχος για τους πάσχοντες από αλλεργίες, και μπορεί για ορισμένους να είναι ακόμη και η ρίζα του άγχους αυτού. Ενώ η ανακούφιση του στρες δεν θα θεραπεύσει αλλεργίες, μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τα επεισόδια έντονων συμπτωμάτων”.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα σωθείτε από την εποχική αλλεργία

Πρώτη μέρα της άνοιξης: Προστατευθείτε από τις αλλεργίες

Αλλεργία στον οργασμό – κι όμως υπάρχει!