ΥΓΕΙΑ

Πως να σώσετε το δόντι που έσπασε

Αν εξαιτίας ενός μικρού ατυχήματος ή κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας ή σπορ, συμβεί να τραυματιστείτε στο στόμα και να σας φύγει/σπάσει ένα δόντι, μην απογοητευτείτε, ούτε και να πανικοβληθείτε. Με τις κατάλληλες κινήσει
Πως να σώσετε το δόντι που έσπασε

Αν εξαιτίας ενός μικρού ατυχήματος ή κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας ή σπορ, συμβεί να τραυματιστείτε στο στόμα και να σας φύγει/σπάσει ένα δόντι, μην απογοητευτείτε, ούτε και να πανικοβληθείτε. Με τις κατάλληλες κινήσεις μπορείτε να το σώσετε.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Σήκωσε το δόντι από την επιφάνεια μασήματος και όχι από τη ρίζα. Κρατήστε το προσεκτικά αποφεύγοντας να βάλετε το χέρι σας στη ρίζα. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να “τραυματίσετε” περισσότερο το δόντι.

Αν το δόντι είναι βρώμικο, ξεπλύνετέ το απαλά με νερό. Μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή άλλες χημικές ουσίες. Στεγνώστε το με ένα στεγνό, καθαρό, πανί ή τυλίξτε το προσεκτικά.

Αν είναι δυνατόν, επανατοποθετήστε αμέσως το δόντι στην υποδοχή των ούλων. Όσο πιο γρήγορα το δόντι αντικαθίσταται στην υποδοχή, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχετε να σωθεί. Για να επανατοποθετήστε το δόντι, πιέστε το προσεκτικά στην θέση του. Πιέσετε το δόντι πολύ ελαφρά, κλείστε το στόμα σας και με προσοχή αφήστε τις γνάθους να ενωθούν.

Κρατήστε το δόντι υγρό με το σάλιο σας και μην το αφήσετε να στεγνώσει. Εάν δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε ξανά στην υποδοχή, βάλτε το σε ένα ποτήρι γάλα ή στο στόμα σας δίπλα στο μάγουλο. Εάν δεν γίνεται τίποτα από τα δύο, βάλτε το δόντι σε ένα ποτήρι νερό με μια πρέζα αλάτι.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο μέσα σε 30 λεπτά. Αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, υπάρχει καλή πιθανότητα το δόντι σας να επανεμφυτευθεί επιτυχώς στην θέση του.

Διαβάστε επίσης:

Πώς προστατεύουμε τα δόντια μας όταν αθλούμαστε

Οι 4 ασθένειες που φαίνονται στα δόντια μας (βίντεο)

Το χρώμα του κραγιόν που δείχνει πιο λευκά τα δόντια