ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε όταν έχετε ίωση

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον εαυτό σας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ίωσης. Αν η ίωση που έχετε σας προκαλεί πυρετό ή/και έμετο ή/και διάρροια, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές
Τι να κάνετε όταν έχετε ίωση

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον εαυτό σας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ίωσης.

Αν η ίωση που έχετε σας προκαλεί πυρετό ή/και έμετο ή/και διάρροια, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

-Πρώτα απ' όλα μην κάνετε εσείς τον γιατρό. Αν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν πυρετό ή/και έμετο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Τα στελέχη της γρίπης αυτή την εποχή μπορεί να είναι σοβαρά.

-Αν έχετε έμετο, μην τρώτε και μην πίνετε τίποτα για 1 ώρα μετά την τελευταία φορά που είχατε έμετο. Στη συνέχεια, πιείτε 2 κουταλιές της σούπας νερό ή κάποιο ανθρακούχο ποτό με βάση το λεμόνι. Αν δεν το αποβάλλετε και αυτό με νέο έμετο, τότε επαναλάβετε κάθε 15-30 λεπτά.

-Όταν ο έμετος έχει σταματήσει για λίγες ώρες, αρχίστε να πίνετε περισσότερο υγρά για να αντικαταστήσει την απώλεια των υγρών του σώματος. Νερό, τσάι, χυμοί φρούτων, , ανθρακούχα ποτά, ζωμός σούπας είναι μερικά από αυτά.

-Σταδιακά προσθέτουμε και άλλες τροφές, όσο αισθάνεστε ότι αντέχετε. Βουτυρωμένο ή απλό λευκό ψωμί χωρίς άλλα υγρά στο ίδιο γεύμα ή οποιεσδήποτε τροφές που δεν προκαλούν ναυτία, έμετο, διάρροια ή κάποια αλλεργική αντίδραση επιτρέπονται.

-Εάν έχετε πυρετό, αλλά όχι εμετό, πιείτε άφθονα κρύο ή παγωμένα υγρά.

-Εάν έχετε πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου ή/και διάρροια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

-Για να περιορίσετε τα συμπτώματα διάρροιας, φάτε μπανάνα, χυμό μήλου,τσάι, ρύζι ή δημητριακά ρυζιού χωρίς γάλα. Αυτές οι τροφές θα συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων σας, επειδή η μπανάνα και το μήλο περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που βοηθάει στην στερεοποίηση κοπράνων.

-Πλύνετε τα χέρια σας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού της γρίπης . Χρησιμοποιήστε τις χαρτοπετσέτες που στεγνώσατε τα χέρια σας για να κλείσετε τη βρύση του νερού και να ανοίξετε την πόρτα για μπάνιο. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα που προσκολλούνται στις βλεννώδεις επιφάνειες των ματιών, του στόματος και των πνευμόνων.

-Αν έχετε προβλήματα να κοιμηθείτε, πιείτε τσάι χωρίς καφεΐνη, τσάι από βότανα ή ανθρακούχα ποτά χωρίς καφεΐνη.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ένα φτάρνισμα μπορεί να σας στείλει στο… νοσοκομείο

5+1 τρόποι για να γλιτώσετε το κρύωμα

Πώς αντιμετωπίζουμε μια αρρώστια ως παιδιά & ως ενήλικες (pics)

Τι να τρώει το παιδί όταν έχει ίωση