ΥΓΕΙΑ

Αποκατάσταση της πολύ λοξής μύτης σε ένα μόνο χειρουργείο

Η πολύ λοξή μύτη αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα που εντείνεται πάντα και από ένα πολύ στραβό ρινικό διάφραγμα στο εσωτερικό.
Αποκατάσταση της πολύ λοξής μύτης σε ένα μόνο χειρουργείο

Η πολύ λοξή μύτη αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα που εντείνεται πάντα και από ένα πολύ στραβό ρινικό διάφραγμα στο εσωτερικό.


Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αποκατασταθεί η βατότητα της αναπνευστικής οδού, να ισιώσει δηλαδή το διάφραγμα και παράλληλα να ευθειαστεί και εξωτερικά η μύτη.


Σύμφωνα με παλαιότερες αντιλήψεις, το ίσιωμα του διαφράγματος και η ευθείαση εξωτερικά της μύτης δεν έπρεπε να γίνουν μαζί. Κατά το παρελθόν στο πρώτο χειρουργείο ασχολιόντουσαν με το διάφραγμα, ώστε να δουν πόσο μπορούν να το ισιώσουν και πώς θα στηριχτεί η μύτη και σε ένα δεύτερο γινόταν η απόπειρα να ισιώσει η μύτη.


Τώρα πια όμως, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, ένα μύθο, μια δοξασία. Στην πραγματικότητα, και με τη βοήθεια νέων εξελίξεων στη διαφραγματορινοπλαστική, αυτοί οι δυο στόχοι πρέπει να επιτευχθούν μαζί, στο ίδιο χειρουργείο. Και αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία ώστε η λοξή μύτη να ισιώσει.


Για ποιο λόγο; Επειδή το διάφραγμα είναι μεν πολύ στραβό αλλά είναι όλο εκεί, ακέραιο, δεν έχει αφαιρεθεί από προηγούμενο χειρουργείο. Οπότε τα λοξά τμήματά του μπορούν να διαχωριστούν και να τροποποιηθούν. Λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο ένα ευθύ και ικανού μεγέθους χόνδρινο μόσχευμα, που μπορεί να τοποθετηθεί κατάλληλα στη λοξή ράχη, ώστε να την ευθειάσει!


Στη συνέχεια, βέβαια, γίνονται και άλλες τροποποιήσεις και συρραφές στους πλάγιους χόνδρους, ώστε όλη η μύτη να είναι συμμετρική (ρουθούνια-πλάγια τοιχώματα).


Το διάφραγμα στο εσωτερικό της ευθειάζεται τελείως, καθώς η μεγάλη ελαστικότητα και λοξότητά του εξουδετερώνεται, τόσο επειδή τα λοξά τμήματα έχουν αφαιρεθεί αλλά όσο και επειδή τοποθετήθηκαν μοσχεύματα «νάρθηκες» πάνω σε αυτό.


Αυτές οι μοναδικές τεχνικές δημιουργούν ένα πραγματικό έργο τέχνης, όταν εφαρμόζονται με μεράκι και υπομονή και δίνουν άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα που δεν είχαμε καν φανταστεί.


Όπως βλέπουμε από την εικόνα στο χειρουργείο, η μύτη έχει ευθειαστεί με τη βοήθεια των μικροσκοπικών ραφών και των μοσχευμάτων. Δεν περιμένουμε ο εξωτερικός νάρθηκας να ισιώσει τη λοξή μύτη, παρά μόνο να σταθεροποιήσει το αποτέλεσμα! Η εσωτερική δομή και η στήριξη της μύτης έχουν αλλάξει, τα υλικά προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό, επομένως αφομοιώνονται άμεσα. Το αποτέλεσμα δεν μεταβάλλεται όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Να σημειώσουμε δε ότι η τεχνική είναι ανώδυνη, τα οιδήματα πολύ μικρά, διότι δεν βασίζεται σε βίαια κατάγματα, αλλά σε αλλαγή της κλίσης και της μνήμης των χόνδρων.


Είναι κρίμα κάποιος να υποβάλλεται σε 2 ή 3 επεμβάσεις και ποτέ να μην παίρνει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Στον κατάλληλο, εξειδικευμένο ρινοχειρουργό, τα προβλήματα λύνονται εύκολα χάρη στην ευελιξία, τη γνώση και την άριστη εκτέλεση της νέας τεχνικής.


Αργυρώ Κυπραίου, ΩΡΛ, Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου