ΥΓΕΙΑ

Μία έγκριση test από τον FDA που σώζει ζωές

Την έγκρισή του έδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη χρήση του τεστ cobas HPV της Roche Diagnostics στον πρωτοβάθμιο προσυμπτωματικό έλεγχο πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω.
Μία έγκριση test από τον FDA που σώζει ζωές

Την έγκρισή του έδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη χρήση του τεστ cobas HPV της Roche Diagnostics στον πρωτοβάθμιο προσυμπτωματικό έλεγχο πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξέταση, αποτελεί την μοναδική που έχει εγκριθεί για προσυμπτωματικό έλεγχο πρώτης γραμμής αντί του Pap test, στις ΗΠΑ


Η έγκριση αυτή ήλθε μετά από την ομόφωνη σύσταση που εξέδωσε στις 12 Μαρτίου η συμβουλευτική επιτροπή του FDA για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και καθιστά το τεστ cobas HPV την πρώτη και μοναδική ανάλυση για τον HPV που εγκρίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση στον προσυμπτωματικό έλεγχο πρώτης γραμμής.


Ο Roland Diggelmann, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων της Roche Diagnostics, δήλωσε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο FDA ενέκρινε την ανάλυση αυτή για χρήση στον προσυμπτωματικό έλεγχο πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αναγνωρίζεται έτσι το όφελος που προσφέρει το τεστ cobas HPV στους ιατρούς και στις γυναίκες, ώστε να μπορούν να πάρουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να αποτρέψουν τελικά την εμφάνιση της νόσου. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η καινοτομία στον κλάδο της διαγνωστικής μεταβάλλει το μοντέλο αντιμετώπισης των ασθενειών προς όφελος της φροντίδας των ασθενών και της υγείας του πληθυσμού. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την ιατρική κοινότητα και τους συνδέσμους επαγγελματιών υγείας ώστε να αναπτύξουμε τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής και να ενθαρρύνουμε τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να ενσωματώσουν αυτή τη νέα προσέγγιση προσυμπτωματικού ελέγχου στα πρωτόκολλα περίθαλψης που εφαρμόζουν».


Ο Mark H. Stoler, MD, ομότιμος καθηγητής παθολογίας και κλινικής γυναικολογίας στο University of Virginia Health System, θεωρεί ότι «Η σημερινή ενέργεια του FDA προσέφερε στις γυναίκες μια καλύτερη εναλλακτική επιλογή ώστε να μπορούν να είναι σίγουρες πως δεν έχουν αυτή την θανατηφόρα αλλά αποτρέψιμη ασθένεια. Χάρη στη χρήση του τεστ cobas HPV στον πρωτογενή προσυμπτωματικό έλεγχο, θα προσφέρεται στις γυναίκες ένα ανώτερο και ακριβέστερο επίπεδο περίθαλψης. Ο κλινικά επικυρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος για τον HPV ανιχνεύει τον ιό που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου και αναγνωρίζει πιο αποτελεσματικά τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο σε σύγκριση με την εξέταση Παπανικολάου μόνο. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι γυναίκες με αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση HPV γνωρίζουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα πως δεν διατρέχουν κίνδυνο από τη νόσο».


Το τεστ cobas HPV προσφέρει συγκεντρωτικά αποτελέσματα για την παρουσία του DNA των τύπων υψηλού κινδύνου του HPV και ανιχνεύει επίσης χωριστά την παρουσία του HPV 16 και του HPV 18, των δύο τύπων που ευθύνονται για το 70% περίπου των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου.
Πριν από την έγκριση της συγκεκριμένης επιπρόσθετης ένδειξης, οι αναλύσεις του HPV χρησιμοποιούνταν ως εξετάσεις επανελέγχου (διαλογής) μετά από την εξέταση Παπανικολάου, ή συμπληρωματικά και παράλληλα στην εξέταση Παπανικολάου για γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών.


Για τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, ενώ αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 470.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ περίπου 275 χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως και 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο από την νόσο αυτή. Στην Ευρώπη δηλαδή πεθαίνει μια γυναίκα κάθε 18 λεπτά από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη και περίπου 600 στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται επίσης ότι ετησίως 250 Ελληνίδες χάνουν τη μάχη με το θάνατο εξαιτίας αυτής της νόσου.