ΥΓΕΙΑ

Επανάσταση στην μέθοδο διάγνωσης της φυματίωσης

Διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα σημαντικό δείκτη στο αίμα μικρών παιδιών που πάσχουν από φυματίωση, ο οποίος όπως ισχυρίζονταιμπορεί να οδηγήσει σε νέα, πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας, μέθοδο διάγνωσης της ασθένειας
Επανάσταση στην μέθοδο διάγνωσης της φυματίωσης

Διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα σημαντικό δείκτη στο αίμα μικρών παιδιών που πάσχουν από φυματίωση, ο οποίος όπως ισχυρίζονται μπορεί να οδηγήσει σε νέα, πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας, μέθοδο διάγνωσης της ασθένειας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “The New England Journal of Medicine”, η μελέτη 51 συγκεκριμένων γονιδίων στο αίμα οδηγεί σε 80% επιτυχία διάγνωσης της ασθένειας.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερα από 2.800 παιδιά από το Μαλάουι, την Κένυα και τη Νότια Αφρική. Όλα τα παιδιά είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα φυματίωσης. Στη συνέχεια ξεχώρισαν τα παιδιά που είχαν επιβεβαιωμένα φυματίωση και εκείνα που είχαν πλέον απαλλαγεί από την ασθένεια.

Η ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος από τα παιδιά της Νότιας Αφρικής και του Μαλάουι. Σκοπός ήταν να καθοριστεί ποια γονίδια είχαν ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί σε εκείνα τα παιδιά που είχαν φυματίωση.

Από περισσότερα από 30.000 γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να διακρίνουν τη φυματίωση από άλλες ασθένειες κοιτάζοντας μόνο 51 γονίδια και εξετάζοντας εάν αυτά ενεργοποιούνταν ή καταστέλλονταν.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν αυτή τη “γενετική υπογραφή” στα παιδιά από την Κένυα και πέτυχαν να διαγνωστεί η φυματίωση με ακρίβεια πάνω από το 80%.

Μια τόσο ακριβής διάγνωση για την παιδική φυματίωση, θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, που θα ανοίξει τον δρόμο για την πιο έγκαιρη διάγνωση, για τη μείωση των μακροχρόνιων εισαγωγών στο νοσοκομείο προς διερεύνηση των υπόπτων ασθενών με φυματίωση και για τον περιορισμό του αριθμού των παιδιών που μέχρι σήμερα λαμβάνουν λανθασμένες/ανεπαρκείς αγωγές.

Διαβάστε επίσης:

Αναγκαίο το εμβόλιο της φυματίωσης σε μερικές περιοχές

Βρετανία: έντονη ανησυχία για κρούσματα φυματίωσης από γάτα σε άνθρωπο

Φυματίωση: να θεραπεύσουμε ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία

Ένα βήμα πριν το αντιβιοτικό για τη φυματίωση