ΥΓΕΙΑ

Γιατί η πολιομυελίτιδα μπορεί να φέρει παγκόσμια κρίση στη Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για την πολιομυελίτιδα, ανακοινώνοντας πως απειλεί την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γιατί η πολιομυελίτιδα μπορεί να φέρει παγκόσμια κρίση στη Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για την πολιομυελίτιδα, ανακοινώνοντας πως απειλεί την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με μια πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο και υπερβολικό, καθώς τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα για το 2014 δεν ξεπερνούν τα 70. Για το 2013, καταγράφηκαν 417 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό.

Συγκριτικά, ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνευμονία και 750.000 παιδιά πεθαίνουν σε ετήσια βάση από διαρροϊκή νόσο.

Όπως και η πολιομυελίτιδα, οι ασθένειες αυτές μπορούν να προληφθούν.

Η μόνη περίπτωση στην οποία είχε καταγραφεί αντίστοιχη έκκληση από τον ΠΟΥ για εφαρμογή έκτακτων μέτρων ήταν η πανδημία γρίπης των χοίρων από τον ιό H1N1 το 2009.

Ο συναγερμός που έχει σημάνει ο ΠΟΥ πηγάζει από την ανησυχία ότι οι στόχοι για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ίσως δεν επιτευχθούν.

Η συστηματική ανοσοποίηση ενάντια στη νόσο έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων από τη δεκαετία του ’80.Αν και σε ορισμένες χώρες η νόσος έχει εξαλειφθεί – στην Ινδία δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα εδώ και τρία χρόνια – ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και οι μαζικοί εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σ ετήσια βάση σε κάθε χώρα του κόσμου.

Εάν η νόσος εξαλειφθεί παντελώς – όπως η ευλογιά τη δεκαετία του ’70 – τότε τα χρήματα που δαπανώνται για τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας θα μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Η έκκληση του ΠΟΥ για συντονισμένες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο αποτελεί επομένως σημαντικό μέτρο για την οριστική εξάλειψη του ιού.

Οι περισσότεροι φορείς του ιού δεν εκδηλώνουν συμπτώματα κι έτσι η αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Για το λόγο αυτό, η ανοσοποίηση αναδεικνύεται σε μέτρο ύψιστης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Η πολιομυελίτιδα αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως

Σχέδιο δράσης στην Ελλάδα για την πολιομυελίτιδα