ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κίνδυνος-θάνατος η υπνική άπνοια για τις έγκυες

Κίνδυνος-θάνατος η υπνική άπνοια για τις έγκυες

Πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στο νοσοκομείο είναι οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από υπνική άπνοια σε σύγκριση με εκείνες που είναι υγιείς, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου

Πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στο νοσοκομείο είναι οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από υπνική άπνοια σε σύγκριση με εκείνες που είναι υγιείς, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η υπνική άπνοια προκαλεί επαναλαμβανόμενες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι μια πάθηση που έχει συνδεθεί επιστημονικά με επιπλοκές στον τοκετό όπως η προεκλαμψία, με μειωμένη σωματική ανάπτυξη του βρέφους, με την πρόωρη γέννα και με τον διαβήτη κύησης. Η παχυσαρκία αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητηες για όλα τα παραπάνω.

Η συγκεκριμένη όμως έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει σαφή σχέση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της πιθανότητας θανάτου κατά τον τοκετό.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε ένα πανεθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 55 εκατομμυρίων γεννήσεων σε νοσοκομεία των ΗΠΑ την περίοδο 1998-2009. Εντόπισαν τις περιπτώσει που οι έγκυες έπασχαν από υπνική άπνοια και εξέτασαν τη σχέσεις μεταξύ αυτής και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων στο νοσοκομείο.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sleep, διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Οι γυναίκες με υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις και επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

-Οι ισχυρότερες συσχετίσεις της άπνοιας ήταν με τις παρακάτω ιατρικές καταστάσεις: μυοκαρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

-Στις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η υπνική άπνοια συνδυάζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εκλαμψίας και της προεκλαμψίας, καθώς και διαβήτη κύησης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

-Ακόμη και αφότου λήφθηκαν υπόψιν άλλοι παράγοντες όπως καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, οι γυναίκες με υπνική άπνοια είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν την έξοδο από το νοσοκομείο από εκείνες που δεν είχαν υπνική άπνοια.

-Με εξαίρεση την καισαρική τομή, την υπέρταση κύησης και την θνησιγένεια, η πιθανότητα να εμφανίζουν οι έγκυες με υπνική άπνοια διάφορες επικίνδυνες για την ζωή τους παθήσεις ήταν αισθητά αυξημένες, χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψιν η παχυσαρκία.

-Η παχυσαρκία αποδείχτηκε πως επιδεινώνει τις επιδράσεις των κινδύνων της καρδιαγγειακής νόσου σε έγκυες γυναίκες με υπνική άπνοια.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοποριακή συσκευή δίνει ελπίδα στους ασθενείς με υπνική άπνοια

Τα λάθη που κάνουν οι έγκυες στον ύπνο

BEST OF NETWORK

Καταστήματα: Η πρεμιέρα της αγοράς με δύο… click – Τα μέτρα, το sms και το όριο για νέο lockdown

Εστίαση: Πότε ανοίγουν εστιατόρια και μπαρ – Η ημερομηνία - «κλειδί»

Σοφία Μπεκατώρου: Ξέσπασε ο πρώην σύζυγός της στον αέρα – Δεν γνώριζε τίποτα (video)

Κακοκαιρία Λέανδρος: Παγωνιά! Πού έδειξε -17 το θερμόμετρο - Πού θα χιονίσει σήμερα

Επίθεση στο Μετρό: Η φωτογραφία που «έκαψε» τους ανήλικους και το προφίλ του ειδικού φρουρού

Κορονοϊός: Οι περιοχές που ξεπερνούν το μέσο όρο κρουσμάτων και η «επικίνδυνη» Δυτική Αττική

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτοί ήταν οι όροι για να δώσουμε «ΟΚ» στο άνοιγμα της αγοράς

Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef

Η φόνισσα του κρεοπώλη της Κυψέλης - Ήταν κοντή και δεν την ήθελε!

Απίστευτο σημείωμα σε κοπέλα που έκανε θορύβου στην ερωτική πράξη (pic)

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Εξωγήινος του Ρόσγουελ: Κάτι παραπάνω από ένας απλός μύθος! - Αυτή είναι η διασημότερη ιστορία UFO