ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Ο τύπος της ασθένειας που δεν εντοπίζουν οι γιατροί

Περίπου το 10% των ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ειδικά οι άντρες, μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο της ασθένειας ο οποίος, σύμφωνα με ερευνητές της κλινικής Mayo, παρουσιάζει συμπτώματα που οδηγούν συνήθως τους γιατρούς
Αλτσχάιμερ: Ο τύπος της ασθένειας που δεν εντοπίζουν οι γιατροί

Περίπου το 10% των ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ειδικά οι άντρες, μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο της ασθένειας ο οποίος, σύμφωνα με ερευνητές της κλινικής Mayo, παρουσιάζει συμπτώματα που οδηγούν συνήθως τους γιατρούς σε λανθασμένες διαγνώσεις.

Πρόκειται για τον τύπο που ονομάζεται “hippocampal sparing” (HSP). Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η μορφή της νόσου δεν εντοπίζεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου του ασθενούς και δεν προκαλεί προβλήματα μνήμης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους πάνω από 1.800 επιβεβαιωμένων ασθενών με Αλτσχάιμερ. Εντόπισαν συγκεκριμένα προβλήματα στις πρωτεΐνες που συνδέονται με την συγκεκριμένη μορφή της νόσου του Αλτσχάιμερ στο 11% των δειγμάτων. Σε αυτή την υποκατηγορία, ένα είδος πρωτεΐνης που ονομάζεται “Τ” προκαλεί δυσλειτουργία στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη συμπεριφορά, την ομιλία και την όραση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών) συνδυάζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με προβλήματα μνήμης. Και επειδή αυτός ο τύπος της νόσου δεν επηρεάζει τη μνήμη των ασθενών, στο 50% των περιπτώσεων γίνεται λάθος διάγνωση ότι πρόκειται για κάποιο άλλο είδος διαταραχής του εγκεφάλου.

Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτός ο τύπος Αλτσχάιμερ έχει συμπτώματα απότομων εξάρσεων, προβλήματα στην όραση και την ομιλία και άλλες ασυνήθιστες συμπεριφορές. Αυτά τα συμπτώματα με την απουσία προβλημάτων στη μνήμη οδηγούν τους γιατρούς σε λάθος συμπεράσματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή οι ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Έξι σοβαρές ασθένειες που σας απειλούν εδώ και τώρα!

Αλτσχάιμερ: Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που αντιστρέφει τις επιπτώσεις στην μνήμη

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο καφές προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Ένα γονίδιο προδιαθέτει περισσότερο τις γυναίκες για Αλτσχάιμερ