ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Και η πολλή γυμναστική βλάπτει

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Heart παρουσιάζουν νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η υπερβολική γυμναστική μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και την υγεία.

Προσοχή: Και η πολλή γυμναστική βλάπτει

Στη μία εκ των δύο μελετών συμμετείχαν 1.038 άτομα που αντιμετώπιζαν καρδιαγγειακά προβλήματα για περισσότερο από μία δεκαετία και τα δεδομένα έδειξαν ότι όσοι γυμνάζονταν εντατικά σε καθημερινή βάση είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σύγκριση με τα άτομα που γυμνάζονταν δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Βέβαια, όσοι γυμνάζονταν σπάνια ή δε γυμνάζονταν ποτέ αντιμετώπιζαν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Η διαπίστωση αυτή είναι αξιοσημείωτη, καθώς αρκετοί γιατροί προτείνουν στους καρδιοπαθείς – όπως και στα υγιή άτομα – να γυμνάζονται πέντε με επτά φορές την εβδομάδα.

Η δεύτερη μελέτη αφορούσε στη γυμναστική αντοχής – όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και η ποδηλασία – και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό το είδος άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, ένα τύπο αρρυθμίας που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η ήπια άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην καλή υγεία και την προστασία από ευρύ φάσμα ασθενειών, όμως χρειάζεται προσοχή όσον αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:

Ανακάλυψαν την πιο παράδοξη αιτία του εμφράγματος
Ο νούμερο 1 παράγοντας που «απειλεί» τη γυναικεία καρδιά
Οι πολικές αρκούδες θα μας σώσουν από την παχυσαρκία και την καρδιοπάθεια!