ΥΓΕΙΑ

Αδαμαντιάδα: ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα για τα παιδιά της Αθήνας

Ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα παιδιά της Αθήνας, είναι η «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ», πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών σε παιδιά της Αθήνας.

Αδαμαντιάδα: ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα για τα παιδιά της Αθήνας

Το πρόγραμμα, μέσω των εθελοντών παιδοοδοντιάτρων που το στελεχώνουν και μιας άρτιας σε εξοπλισμό κινητής οδοντιατρικής μονάδας, περιλαμβάνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε 60 δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων και πρωτογενή έλεγχο της στοματικής υγείας των παιδιών. Οι εθελοντές παιδοοδοντίατροι, που στελεχώνουν την κινητή μονάδα, ελέγχουν τις στοματικές κοιλότητες των παιδιών και πραγματοποιούν φθοριώσεις σε 7.500 παιδιά της Αθήνας, παρέμβαση οδοντιατρικής θεραπείας σε 7.000 περιπτώσεις και ορθοδοντική παρέμβαση σε 1.500 περιπτώσεις.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα να παραπεμφθούν και να εξυπηρετηθούν τα παιδιά των οικογενειών που αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά τη βασική περίθαλψη.

Η παραπομπή για τις δυσκολότερες οδοντιατρικές περιπτώσεις πραγματοποιείται στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ στο κέντρο της Αθήνας και σε Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων.

Η «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ - Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Άξονας Προτεραιότητας «Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Στηρίζεται στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Η πρωτοβουλία «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ» φιλοδοξεί να λάβει θεσμικό επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με την προσέλκυση χορηγών και τη σταδιακή ενεργοποίηση περισσότερων μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης της σχολικής και επιστημονικής κοινότητας σε όλη τη χώρα.

Η επιστημονική Επιτροπή της Αδαμαντιάδας είναι η εξής: Νικήτας Κανάκης - Επιστημονικός Υπεύθυνος Αδαμαντιάδας, Παιδοοδοντίατρος, Γενικός Γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου / Δρ. Μιχάλης Καλαβρυτινός - Υπεύθυνος Παρεμβατικών Δράσεων Αδαμαντιάδας, Οδοντίατρος, Ορθοδοντικός, Αντιπρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος / Παναγιώτης Βίγλας - Υπεύθυνος Δράσεων Αγωγής Υγείας Αδαμαντιάδας, Οδοντίατρος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) / Αντώνης Αμπαριώτης - Yπεύθυνος Ανάπτυξης, Χρήσης Υποδομής και Αναλωσίμων Αδαμαντιάδας στα Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αθηναίων, Οδοντίατρος.

index

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ