ΥΓΕΙΑ

Έχετε πίεση; Παίξτε γκολφ!

Μικρότερη ανάγκη για αντιυπερτασικά φάρμακα φαίνεται πως έχουν οι λάτρεις του γκολφ, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση «Hypertension».

Έχετε πίεση; Παίξτε γκολφ!

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο ότι εξασκούν πολύ συχνά τη λαβή του χεριού τους, αποτελώντας μία μορφή ισομετρικής άσκησης, που σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση περισσότερων από 1.000 ερευνών αποδεικνύεται αποτελεσματικό αντιυπερτασικό.

Επί της ουσίας οι παίκτες του γκολφ, πιάνοντας δυνατά και μετά αφήνοντας ένα αντικείμενο, μειώνουν τις τιμές της πίεσης του αίματος έως και κατά 10%.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 2006 και του 2011 όσον αφορά μεθόδους και τεχνικές αντιμετώπισης της πίεσης, μεταξύ των οποίων ο διαλογισμός, ο βελονισμός, αναπνευστικές τεχνικές, καθώς και τρεις τύπους ασκήσεων (περπάτημα, ασκήσεις με βάρη και ασκήσεις της λαβής του χεριού).

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι ισομετρικές ασκήσεις των χεριών οδηγούν στη μείωση της πίεσης κατά 10%, μετά από τέσσερις εβδομάδες εξάσκησης, για 15 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα.

Μετά από αυτές, το περπάτημα φάνηκε να αποτελεί την καλύτερη άσκηση, όταν είναι έντονο και συχνό. Ακολουθούν οι αναπνευστικές ασκήσεις, οι τεχνικές διαλογισμού και σε μικρότερο βαθμό η γιόγκα και ο βελονισμός.

Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις συνήθως μειώνουν τη συστολική (μεγάλη) πίεση κατά 2-10 mmHg, ενώ ένα αντιυπερτασικό φάρμακο κατά 10-15mmHg, γι αυτό και θα πρέπει να εφαρμόζονται ως συμπληρωματική θεραπεία.