ΥΓΕΙΑ

Οι γιατροί προειδοποιούν για το «φαινόμενο Αντζελίνα Τζολί»

Δεκάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού προχωρούν σε προληπτική διπλή μαστεκτομή, ενώ ιατρικά το αίτημά τους αυτό δεν είναι δικαιολογημένο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Surgery.

Οι γιατροί προειδοποιούν για το «φαινόμενο Αντζελίνα Τζολί»

Αρκετές από αυτές τις γυναίκες δεν κινδυνεύουν λόγω κληρονομικότητας, προειδοποιούν οι ειδικοί, κι έτσι η προληπτική μαστεκτομή δεν αποτελεί ανάγκη. Παράλληλα, η επιλογή τους αυτή μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά σοβαρές βλάβες, όπως η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Πρόκειται για το λεγόμενο «φαινόμενο Αντζελίνα Τζολί», καθώς η δημοφιλής ηθοποιός προχώρησε στην επέμβαση όταν οι γιατροί της εντόπισαν γονιδιακές μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει 87% πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.

Κατά μέσο όρο, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνά το 13% και η νέα μελέτη δείχνει ότι πάνω από το 60% των γυναικών που υποβάλλεται σε διπλή μαστεκτομή δεν είναι απαραίτητο να το κάνει.

Πρόκειται για γυναίκες που αντιμετώπιζαν μικρό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στον υγιή μαστό, καθώς δεν υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια για καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών ή μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η προληπτική διπλή μαστεκτομή δε μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου στο μαστό που είχε εκδηλωθεί αρχικά.