ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παγκόσμια ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας: «Ίσες ευκαιρίες. Πρόσβαση παντού»

Παγκόσμια ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας: «Ίσες ευκαιρίες. Πρόσβαση παντού»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας συμμετέχει και φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (Τετάρτη 28 Μαΐου) με το σύνθημα «Ίσες ευκαιρίες. Πρόσβαση παντού», έχοντας ως στόχο να αφυπνίσει την ελληνική κοινωνία και Πολιτεία για την ασθένεια που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και στην Ελλάδα.

Παρόλο που η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) είναι μία νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Όπως συμβαίνει και με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, στην ΣκΠ ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του αναγνωρίζοντας λανθασμένα τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς». Τα T-κύτταρα, βασικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτίθενται σε φυσιολογικά κύτταρα.

Ειδικότερα, στην ΣκΠ το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθενται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η μυελίνη περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος οι οποίες ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού. Η μυελίνη επιταχύνει την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα μέρη του οργανισμού. Εάν φθαρεί ή καταστραφεί, οι νευρικές ώσεις (νευρικά σήματα) επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου. Το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της απώλειας μυελίνης είναι η δημιουργία εστιών ουλώδους ιστού που καλούνται σκλήρωση.

Οι περιοχές με κατεστραμμένη μυελίνη καλούνται βλάβες ή φλεγμονώδεις πλάκες. Αυτές οι βλάβες δύνανται, επίσης, να αποκλείσουν ή να επιβραδύνουν τις νευρικές ώσεις, προκαλώντας τα συμπτώματα της ΣκΠ που μπορούν να είναι διαφόρων τύπων και επιπέδων σοβαρότητας.

Η ΣκΠ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του μυϊκού ελέγχου και ισχύος, της όρασης, της ισορροπίας, της αίσθησης και της εγκεφαλικής λειτουργίας (όχι νοητικής). Με την πάροδο του χρόνου και μετά από επαναλαμβανόμενες υποτροπές, η φθορά συσσωρεύεται και ενδεχομένως οδηγεί σε μόνιμες βλάβες και απώλεια νευρολογικής λειτουργίας.

Τα περιστατικά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς υπολογίζονται περίπου σε 10.000 με 12.000, ενώ παρατηρείται ραγδαία αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών με ΣκΠ, με 4 - 5 νέα κρούσματα καθημερινά. Παγκοσμίως, η νόσος αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι η πιο συχνή νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 έως 40 ετών, με διπλάσια συχνότητα μεταξύ των γυναικών.

Πρόγραμμα δράσεων και ενημέρωσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚ), με αφορμή την φετινή παγκόσμια ημέρα για τη νόσο έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης προτρέποντας κοινό και ασθενείς να απευθύνονται άμεσα στον ειδικό ιατρό - Νευρολόγο σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων, όπως διαταραχή του μυϊκού ελέγχου και ισχύος, της όρασης, της ισορροπίας και της αίσθησης, με στόχο την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Με σύνθημα «Δώσε πάσα στη Ζωή», την Τετάρτη 28 Μαΐου θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο στην Πλατεία Κοραή, στην Αθήνα (9:30 π.μ. - 18:00 μ.μ.) και την Πέμπτη 29 Μαΐου στον Πειραιά στη γωνία του πεζόδρομου Καραΐσκου και Σωτήρος (9:30 π.μ. - 17:00 μ.μ.), με αθλητές του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου να κάνουν τη δική τους ευχή για την παγκόσμια ημέρα.

Επίσης, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από το περίπτερο στην Πλατεία Κοραή στις 11:00 π.μ. και θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου 29, όπου θα κατατεθεί εκ νέου το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ (ΠΟΑμΣΚΠ) με τα αιτήματα των ασθενών.

Στη Λάρισα, στο Εμπορικό Κέντρο Pantheon Plaza, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των μελών της ομάδας εικαστικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης της Ένωσης «εν ...χρωμό», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, και θα διαρκέσει έως την Τέταρτη 4 Ιουνίου 2014. Παράλληλα θα διοργανωθεί διανομή υλικού με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Στην Πάτρα και τα Ιωάννινα, 10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. εθελοντές των τοπικών συλλόγων ασθενών θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία των δύο πόλεων, την Τετάρτη.

Την ίδια ημέρα, στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας, θα λειτουργεί ειδικό ενημερωτικό περίπτερο, από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. από το οποίο θα διανέμεται έντυπο υλικό ενημέρωσης για τη ΣκΠ και τον Σύλλογο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Εορδαίας. Μετά τις 20:00 μ.μ. κοντά στο περίπτερο ενημέρωσης θα στηθεί σκηνή όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την φιλική συμμετοχή τοπικού συγκροτήματος.

Τέλος, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την Παγκόσμια Ημέρα Σκληρυνσης κατά Πλάκας και τον νεοϊδρυθεντα τοπικό σύλλογο, θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά (10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.), ενώ στις 18:00 μ.μ. θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση στο δημαρχείο της πόλης. Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου με κοντσέρτο πιάνου, επίσης στο δημαρχείο, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπέρ ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

BEST OF NETWORK

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς 

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Αντιμετωπίζουμε το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη - Τι είπε για το Πάσχα

«Ο Έβρος δεν πέφτει»! Ένας χρόνος από την απόπειρα εισβολής - Ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων

Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε και στη πανδημία και στην οικονομία

Κορονοϊός: «Πνίγονται» τα νοσοκομεία της Αττικής - Κρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Πού συνεχίζει να επιμένει – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις περιοχές που έγιναν κόκκινες

Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: «Η διακυβέρνηση κ. Μητσοτάκη δεν έχει μόνο Πάρνηθα, Ικαρία και Κολωνάκι»

Κυψέλη: Υπάλληλος ψητοπωλείου αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά 11χρονη

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»