ΥΓΕΙΑ

Τα 3 συστατικά που πρέπει να ψάξεις στην οδοντόκρεμα για υγιή δόντια

Οδοντόκρεμες κυκλοφορούν πλέον για όλες τις ανάγκες της στοματικής υγιεινής, ακόμα και για τις πιο εξειδικευμένες.

Τα 3 συστατικά που πρέπει να ψάξεις στην οδοντόκρεμα για υγιή δόντια

Τα βασικά συστατικά είναι εκείνα που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών, απομακρύνοντας τα μικρόβια και προστατεύοντας από τερηδόνα, ουλίτιδα και πλάκα.

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται με οδοντόπαστα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες, δηλαδή:

1ον Προστασία από τα μικρόβια
Όλες οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο, το απολύτως απαραίτητο συστατικό για την υγεία των δοντιών, καθώς δυναμώνει το σμάλτο των δοντιών και το προφυλάσσει από τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Το φθόριο προστατεύει από την εκδήλωση τερηδόνας.

2ον Προστασία από την ουλίτιδα
Οι οδοντόκρεμες για την καταπολέμηση της ουλίτιδας, εκτός από το φθόριο, περιέχουν και αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως το triclosan, ο κιτρικός ψευδάργυρος, κ.λπ. με στόχο να εμποδίσουν την εμφάνιση μικροβιακής πλάκας μέχρι το επόμενο βούρτσισμα.

3ον Προστασία από την οδοντική πλάκα
Αν δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια, τότε η μικροβιακή πλάκα γίνεται σκληρή και μετατρέπεται σε πέτρα πάνω στα δόντια. Μάλιστα, ορισμένα άτομα εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για συσσώρευση πέτρας. Οι οδοντόκρεμες κατά της πέτρας περιέχουν πυροφωσφορικά άλατα που εμποδίζουν την εναπόθεση ασβεστίου και μαγνησίου στα δόντια. Βέβαια αυτές οι οδοντόκρεμες δεν μπορούν να διαλύσουν την πλάκα και τότε χρειάζεται να επέμβει ο οδντίατρος.