ΥΓΕΙΑ

Προλάβετε την οστεοπόρωση σε 8 βήματα

Η οστεοπόρωση είναι μια συχνότατη πάθηση που χτυπά κυρίως τις γυναίκες. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία αλλά φυσικά είναι συνηθέστερη στους ηλικιωμένους.

Προλάβετε την οστεοπόρωση σε 8 βήματα

Όσο περνούν τα χρόνια, η πυκνότητα των οστών σταδιακά μειώνεται, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο ευαίσθητα και εύθραυστα. Έτσι, αυξάνεται και ο κίνδυνος κατάγματος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα οστά σας από τη χρόνια πάθηση;

Ακολουθήστε τα παρακάτω 8 βήματα.

1. Αναπληρώστε το χαμένο ασβέστιο

1bones

Περίπου από την ηλικία των 30 και μετά, τα οστά αρχίζουν σταδιακά να χάνουν το συσσωρευμένο ασβέστιο κι έτσι αποδυναμώνονται. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου ημερησίως, το οποίο μπορούμε να πάρουμε από τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (γιαούρτι, γάλα, τυρί κ.α.) αλλά και από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις σαρδέλες και ορισμένα είδη δημητριακών.

2. Συνθέστε βιταμίνη D

2bone

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D χάρη στον ήλιο, μπορούμε όμως να πάρουμε τη βιταμίνη με τη βοήθεια συμπληρώματος ή από τις τροφές (π.χ. σολομός, τόνος, αυγό)

3. Μην ξεφεύγετε με τον καφέ

3bone

Ορισμένα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση καφέ συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στους ηλικιωμένους. Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διατροφολογίας συνιστά να πίνουμε καθημερινά έως και τρεις κούπες καφέ.

4. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ

4bone

Το αλκοόλ έχει τοξική επίδραση στη λειτουργία των κυττάρων που σχηματίζουν τα οστά. Αν και σε μικρές ποσότητες το αλκοόλ δεν έχει αρνητική επίδραση, οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

5. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις

5bone

Η εξέταση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη για άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα και για κάθε ενήλικα άνω των 50 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει το γιατρό να δώσει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές.

6. Μην αδυνατίσετε πολύ

6bone

Ο πολύ χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με την αποδυνάμωση των οστών, καθώς αυτά στερούνται πολύτιμες πρωτεΐνες. Έτσι, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

7. Επιλέξτε τη μεσογειακή διατροφή

7bone

Τα Ω-3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά αλλά και στα κόκαλα. Το ψάρι και το ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.

8. Κάντε γυμναστική

8bone

Δε χρειάζεται να κάνετε πρωταθλητισμό για να επωφεληθείτε από τη γυμναστική. Επιλέξτε ένα τρόπο άσκησης που σας αρέσει προκειμένου να προστατεύσετε τα οστά σας από την απώλεια οστικής μάζας. Παράλληλα, όμως, η γυμναστική δυναμώνει τους μύες ώστε οι αρθρώσεις να παραμένουν πιο σταθερές.

Διαβάστε επίσης:

Η άσκηση ο καλύτερος σύμμαχος στην οστεοπόρωση
Έξι σοβαρές ασθένειες που σας απειλούν εδώ και τώρα!
Έτσι θα ηρεμήσετε από τους πόνους στα γόνατα