ΥΓΕΙΑ

Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν φέτος από τον ιό του Δυτ. Νείλου

Μετά τον ιό της γρίπης ο οποίος στάθηκε η αιτία για το θάνατο 148 ανθρώπων, τώρα οι υγειονομικές αρχές φοβούνται την καλοκαιρινή επιδρομή του ιού του Δυτικού Νείλου από τα κουνούπια.

Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν φέτος από τον ιό του Δυτ. Νείλου

Το 2013 και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, μολύνθηκαν από τον ιό του Δυτ. Νείλου 86 άνθρωποι, οι 11 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους! Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τον ιό του Δυτ. Νείλου μολύνθηκαν περισσότερα από 12.000 άτομα, αφού σε κάθε κρούσμα λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 κρούσματα με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Τα προγράμματα κωνωποκτονιών και οι αεροψεκασμοί είναι σε εξέλιξη, το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επιφυλακή για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ ανησυχία επικρατεί στα Τμήματα Αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς η καταγραφή ακόμα και μιας περίπτωσης μόλυνσης σε μία περιοχή, αρκεί για να αποκλειστούν οι κάτοικοι της από τις διαδικασίες αιμοδοσίας.

Οι 9 περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τα κουνούπια, με βάση τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα, είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Ημαθία, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Κέρκυρα, η Πέλλα και η Ηλεία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πέρυσι, το κέντρο της επιδημίας βρισκόταν στην Αττική, καθώς στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου σημειώθηκε το 27% των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής το 20% των κρουσμάτων.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκε το 45% των συνολικών κρουσμάτων της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Διαβάστε επίσης

Ιός Δυτ. Νείλου: 4 επιδημίες σε 3 χρόνια στην Ελλάδα

Ιός Δυτ. Νείλου: Στην 3η θέση η Ελλάδα σε Ευρώπη και Μεσόγειο

Νόσος του Δυτικού Νείλου: Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Κουνούπια: 10 μύθοι και αλήθειες