ΥΓΕΙΑ

Λάθη στην καταμέτρηση κρουσμάτων MERS στη Σ. Αραβία. Εκτίναξη της επιδημίας

Δεκάδες κρούσματα MERS δεν είχαν καταμετρηθεί στη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα οι διαστάσεις της επιδημίας να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Λάθη στην καταμέτρηση κρουσμάτων MERS στη Σ. Αραβία. Εκτίναξη της επιδημίας

Η επανεξέταση των διαθέσιμων στοιχείων αποκάλυψε 113 κρούσματα MERS τα οποία δεν είχαν καταμετρηθεί ως σήμερα, παραδέχτηκε την Τρίτη η Σαουδική Αραβία. Το σύνολο των περιστατικών ανέρχεται τελικά μέχρι σήμερα στα 688, ενώ οι θάνατοι εκτινάσσονται από τους 190 στους 282.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία προέκυψαν από την επανεξέταση των δεδομένων από το 2012, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός MERS στη χώρα. Η διαδικασία της επανεξέτασης ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.

Από το σύνολο, 53 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 353 έχουν θεραπευθεί, τονίζει το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας του Σ. Αραβίας υπογράμμισε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αξιόπιστη συλλογή στοιχείων και η δημοσιοποίησή τους.

«Αν και η αναθεώρηση αυτή κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ο τελικός αριθμός των μέχρι πρότινος μη αναφερθέντων κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, τις τελευταίες εβδομάδες εξακολουθούμε να παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», δήλωσε ο Τάρικ Μαντάνι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ εκδιώχθηκε ο υπουργός Υγείας Ζίαντ Μέμις λόγω προβλημάτων στο χειρισμό της κρίσης του MERS και είναι η δεύτερη αποπομπή μετά την καθαίρεση του υπουργού Υγείας τον Απρίλιο για τον ίδιο λόγο.