ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να υποδεικνύει το σύμπτωμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος στις εγκύους οφείλεται στην υπερβολική ένταση, το στρες και το ιστορικό ημικρανίας, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να «υποκρύπτουν» κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να υποδεικνύει το σύμπτωμα

Η Κρίστι Ρέβελ, γυναικολόγος και μαιευτήρας στο Νοσοκομείο Princess Anne του Σαουθάμπτον, τονίζει ότι σε ποσοστό 90% ο πονοκέφαλος κατά την εγκυμοσύνη δεν αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα, όμως παραμένει ένα 10% που απαιτεί την προσοχή των ειδικών. Αυτό το μικρό ποσοστό αφορά σε υποκείμενες νευρολογικές παθήσεις.

Σε έκθεση που δημοσιεύει στην επιθεώρηση TOG (The Obstetrician and Gynaecologist), η Δρ Ρέβελ ανέλυσε τις πιθανές αιτίες που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη αλλά και κατά το πρώτο διάστημα μετά τη γέννα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δηλώνει η γιατρός, ο πονοκέφαλος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ενοχλητικό σύμπτωμα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Ωστόσο, μερικές επικίνδυνες παθήσεις μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα φαινομενικά αθώο πονοκέφαλο. Μερικές από αυτές είναι η φλεβική θρόμβωση στο κεφάλι και η αυξημένη πίεση εντός του κρανίου (ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση).

Η Ρέβελ προειδοποιεί επίσης ότι οι εγκυμονούσες που πάσχουν από συχνές ημικρανίες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο προεκλαμψίας. Η πάθηση αυτή οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης και απώλεια σημαντικής ποσότητας πρωτεϊνών μέσω των ούρων, με αποτέλεσμα τις επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης:

Η ασθένεια που μοιάζει με ημικρανία και μπερδεύει τους γιατρούς...
Σοβαρές αιτίες που πυροδοτούν το συχνό πονοκέφαλο
Το μεταμεσονύκτιο φαινόμενο που πυροδοτεί τον πονοκέφαλο