ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η επικίνδυνη για τη ζωή ασθένεια που εκδηλώνεται με ξαφνικό πονόδοντο

Η επικίνδυνη για τη ζωή ασθένεια που εκδηλώνεται με ξαφνικό πονόδοντο

Ο ξαφνικός πονόδοντος, ειδικά σε εκείνους που έχουν καλή στοματική υγεία, μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Ο πόνος στην αριστερή πλευρά των δοντιών, αποτελεί σύμπτωμα μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης κατάστασης, και δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται εγκαίρως.

Ο πόνος των δοντιών, είναι εκδήλωση δύο επικίνδυνων καταστάσεων:

-Της στηθάγχης, η οποία προκαλείται από την ανεπαρκή παροχή αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ, λόγω στένωσης των αρτηριών της καρδιάς. Η στηθάγχη συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος ή στο αριστερό χέρι, αλλά το 10% των ασθενών έχουν ως σύμπτωμα τον ξαφνικό πονόδοντο στην αριστερή πλευρά της γνάθου.

Όσοι έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου θα πρέπει να γνωρίζουν το ενδεχόμενο αυτό, και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον ξαφνικό πονόδοντο, ειδικά αν έχουν καλή στοματική υγεία.

-Η παραμέληση των οδοντικών αποστημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει επέκταση της μόλυνσης στη βάση του στόματος ή το λαιμό. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη στηθάγχη Ludwig, η οποία είναι επικίνδυνη καθώς προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση αυτή μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγη, ναυτία ή έντονο οίδημα.

Η επικοινωνία με το γιατρό είναι επιβεβλημένη.