ΥΓΕΙΑ

Δείτε ποιο είναι το ρόφημα που εξαφανίζει την οδοντική πλάκα!

Η οδοντική πλάκα είναι μια αόρατη μεμβράνη βακτηρίων που αναπτύσσεται επάνω στα δόντια και τα ούλα, ιδιαίτερα στα σημεία ανάμεσα στα δόντια.

Δείτε ποιο είναι το ρόφημα που εξαφανίζει την οδοντική πλάκα!

Αν δε βουρτσίζουμε τα δόντια μας σωστά και συστηματικά, η πλάκα μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τερηδόνας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Τώρα, νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία δείχνει πως υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να αποφύγουμε το σχηματισμό της πλάκας στα δόντια.

Ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο διαπίστωσαν ότι ο σκέτος καφές σε μέτριες ποσότητες μπορεί στην πραγματικότητα να προλάβει τις φθορές στα δόντια.

Υποστηρίζουν ότι ένας συγκεκριμένος κόκκος καφέ έχει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες κι έτσι μπορεί να προστατεύσει τα δόντια από την πλάκα.

Το είδος Coffea canephora χρησιμοποιείται σε ποσοστό 30% για την παραγωγή καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ο συγκεκριμένος καφές καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και χωρίς ζάχαρη καταστρέφει το στρώμα βακτηρίων που καλύπτει τα δόντια, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό η οδοντική πλάκα, βασική αιτία της καταστροφής των δοντιών.

Coffea canephora

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών έδειξαν ότι η θετική αυτή επίδραση οφείλεται στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχει ο καφές. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Letters in Applied Microbiology.

Διαβάστε επίσης:

Το ποτό που απομακρύνει την τερηδόνα σε χρόνο ρεκόρ!
Τα 3 συστατικά που πρέπει να ψάξεις στην οδοντόκρεμα για υγιή δόντια
Βίντεο: Πώς σχηματίζεται η πλάκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ