ΥΓΕΙΑ

Νέα κλινική μελέτη από την Abbvie για ασθενείς με ψωριασική ονυχία

 Νέα Κλινική Μελέτη για την Αξιολόγηση του HUMIRA (adalimumab) για τη Θεραπεία της Ψωριασικής Ονυχίας σε Ασθενείς με Μέτρια έως Σοβαρή Χρόνια Ψωρίαση κατά Πλάκας, εγκαινιάζει η φαρμακευτική Avbbvie.

Νέα κλινική μελέτη από την Abbvie για ασθενείς με ψωριασική ονυχία

Ειδικότερα η εταιρεία, ανακοίνωσε την έναρξη μιας πιλοτικής κλινικής μελέτης φάσης 3, η οποία θα αξιολογήσει τη χρήση του HUMIRA (adalimumab) ως θεραπεία για την ψωριασική ονυχία σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή χρόνια ψωρίαση κατά πλάκας, έναν τομέα στον οποίο οι ανάγκες δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. Να σημειωθεί ότι επί του παρόντος, δεν υφίστανται εγκεκριμένες θεραπείες για την ψωριασική ονυχία.

«Δεδομένου ότι οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες, επιδοκιμάζουμε την έρευνα, η οποία αξιολογεί τις νέες επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη νόσο και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση του adalimumab σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών», δήλωσε η Phoebe Rich, MD, Κλινική Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης της Υγείας του Όρεγκον.

Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική, χρόνια νόσος του ανοσοποιητικού, η οποία επιταχύνει τον κύκλο ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία παχυσμένων περιοχών στο δέρμα που καλύπτονται από λέπια. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προσβάλει τα νύχια, προκαλώντας βοθρία, δυσχρωμία, αποκόλληση και ακανόνιστο περίγραμμα των νυχιών. Παρότι ο επιπολασμός της ψωριασικής ονυχίας σε όσους πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας είναι άγνωστος, περίπου 50% από τα 125 εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση παγκοσμίως εμφανίζουν και ψωριασική ονυχία.

Η διάρκειας 26 εβδομάδων κλινική μελέτη είναι μια πολυεθνική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 200 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή χρόνια κατά πλάκας ψωρίαση και ψωριασική ονυχία. Θα διεξαχθεί σε περίπου 32 κέντρα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα πρωτεύοντα τελικά σημεία της μελέτης θα αξιολογηθούν μετά από 26 εβδομάδες και βασίζονται σε συμβουλές που έχουν συγκεντρωθεί από κανονιστικούς φορείς. Η μελέτη θα αξιολογήσει το ποσοστό των ασθενών, για τους οποίους η Συνολική Αξιολόγηση της Ψωριασικής Ονυχίας από τους Ιατρούς (Physicians Global Assessment of Fingernail Psoriasis, PGA-F) θα δείχνει είτε ότι είναι «καθαροί» είτε ότι η ψωρίασή τους είναι «ελάχιστη», και θα αξιολογήσει το ποσοστό των ασθενών που θα επιτύχουν 75% μείωση της ψωριασικής ονυχίας, όπως ορίζεται από τον τροποποιημένο Δείκτη Σοβαρότητας της Ψωριασικής Ονυχίας (mNAPSI).

«Για περισσότερο από μία δεκαετία, το HUMIRA (adalimumab) έχει αποτελέσει σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους», δήλωσε ο John Medich, Ph.D., Αντιπρόεδρος Κλινικής Ανάπτυξης στον τομέα της Ανοσολογίας στην AbbVie. «Αυτή η νέα κλινική μελέτη σηματοδοτεί τη διαρκή μας δέσμευση απέναντι στους ασθενείς με ψωρίαση και προσδοκούμε να αξιολογήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες του φαρμάκου σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών».

Σχετικά με την AbbVie

Η AbbVie είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott Laboratories. Αποστολή της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της για καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών που θα καλύπτουν μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες του κόσμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους (100 εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες.