ΥΓΕΙΑ

Δύο εκατομμύρια εθελοντές θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά της άνοιας

Δύο εκατομμύρια Βρετανοί και 16 εκατομμύρια λίρες θα χρειαστούν για να διεξαχθεί η μεγαλύτερη έρευνα για την άνοια, με Ουαλούς επιστήμονες επικεφαλής.

Δύο εκατομμύρια εθελοντές θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά της άνοιας

Πρόκειται να καταγραφούν στοιχεία για την υγεία και τις καθημερινές συνήθειες των συμμετεχόντων και θα πραγματοποιηθούν γενετικά και απεικονιστικά τεστ ώστε να κατανοηθεί σε βάθος η νόσος και μελλοντικά να βρεθούν νέες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας.

Το πρότζεκτ φέρει τον τίτλο Dementias Research Platform (UKDP) και θα πραγματοποιηθεί από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο MRC με το Δρ John Gallacher από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ επικεφαλής. Το νέο ερευνητικό έργο θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση αλλά και από ιδιωτικούς φορείς.

Οι ερευνητές πρόκειται να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ώστε να εντοπίσουν τα πραγματικά αίτια του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και άλλων σχετικών παθήσεων.

Όλοι οι εθελοντές θα είναι άνω των 50 ετών. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν ώστε να εντοπιστούν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την άνοια, πιθανοί παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα, καθώς και παράγοντες που επιβραδύνουν ή επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου.