ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα… μάτια

Αμερικανοί ερευνητές δηλώνουν πως μια απλή οφθαλμολογική εξέταση θα μπορεί να υποδείξει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα… μάτια

Η εξέταση φωτογραφίζει τον αμφιβληστροειδή του ματιού – τον ευαίσθητο στο φως χιτώνα στο πίσω μέρος του οφθαλμού – ο οποίος συχνά παρουσιάζει βλάβες λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή βλάβες στα μάτια λόγω υπέρτασης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Μια προληπτική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια στην περίπτωση αυτή.

Αν και η υπέρταση είναι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για το εγκεφαλικό, αρκετοί ασθενείς δεν εκδηλώνουν προειδοποιητικά συμπτώματα. Αυτό καθιστά την πρόγνωση ιδιαίτερα δύσκολη.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension υποδεικνύει ότι η οφθαλμολογική εξέταση αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο για την αξιολόγηση του πιθανού κινδύνου εγκεφαλικού, καθώς η κατάσταση του αμφιβληστροειδούς είναι ενδεικτική για πιθανές βλάβες των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Έπαθε εγκεφαλικό και το βιντεοσκόπησε – Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο
Ποιες είναι οι συνήθειες που θα σας προστατεύσουν από το εγκεφαλικό
Πόσα γραμμάρια πρωτεϊνών πρέπει να τρώτε για να μην πάθετε εγκεφαλικό