ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Από ποιες σοβαρές ασθένειες κινδυνεύετε αν δεν φροντίζετε τα δόντια σας

Πόσο χρόνο αφιερώνετε στη στοματική σας υγιεινή καθημερινά; Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα.

Προσοχή: Από ποιες σοβαρές ασθένειες κινδυνεύετε αν δεν φροντίζετε τα δόντια σας

Ωστόσο, η πλημμελής φροντίδα του στόματος, είναι δυνατόν να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας, εκτός από τα προφανή, όπως απώλεια δοντιών ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και μόνιμη κακοσμία του στόματος.

Δείτε ποια είναι και προστατευθείτε:

Γεροντική άνοια

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και της άνοιας. Αφού παρακολούθησαν 5.468 ανθρώπους που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας, για 18 χρόνια, διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ατόμων που ακόμη είχαν τα φυσικά τους δόντια, όσοι δήλωσαν ότι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά, είχαν 22% – 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με αυτούς που τα βούρτσιζαν 3 φορές την ημέρα.

Πνευμονία

Όσα μικρόβια υπάρχουν στο στόμα μας, μοιραία καταλήγουν και στους πνεύμονές μας. Σε έναν οργανισμό όμως με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη.

Διαβήτης

Σύμφωνα με μελέτες, η κακή στοματική υγεία είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, εξαιτίας της ύπαρξης φλεγμονής. Μάλιστα, σε μερικούς ασθενείς με περιοδοντίτιδα, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ελέγχεται καλύτερα και ο διαβήτης.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο, διατρέχουν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μάλιστα, το γεγονός αυτό καθιστά την κακή στοματική υγεία πιο ισχυρό προγνωστικό παράγοντα της ΧΝΑ, ακόμη και από την υψηλή χοληστερόλη.

Καρδιοπάθεια

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η περιοδοντική νόσος, η οποία προκαλείται από τα παθογόνα βακτήρια του στόματος, μπορεί να συμπεριληφθεί ως ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου των καρδιακών νοσημάτων.

Επιπλοκές κύησης

Η κακή στοματική υγεία της εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του νεογέννητου, λόγω μεταφοράς των παθογόνων βακτηρίων από το στόμα στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Καρκίνος του στόματος

Η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται και με τον στοματικό καρκίνο, λόγω της σχέσης των δύο με τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου HPV.