ΥΓΕΙΑ

Δέκα πράγματα που έχετε στο σπίτι και σας αρρωσταίνουν...

Μπορεί οι χημικές ουσίες να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, ωστόσο επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένες από αυτές που υπάρχουν, μάλιστα, μέσα στα σπίτια μας, είναι άκρως τοξικές και επικίνδυνες και ευθύνονται για την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.

Δέκα πράγματα που έχετε στο σπίτι και σας αρρωσταίνουν...

Δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι ουσίες που υπάρχουν σίγουρα στο σπίτι σας και σας αρρωσταίνουν:

Αρωματικά

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ έδειξε ότι περιέχουν την τοξική ουσία αιθυλένιο καθώς και τερπένια, που όταν αντιδρούν με ο όζον σχηματίζουν δηλητηριώδεις ουσίες.

Παλιά χρώματα στους τοίχους

Τα σπίτια που είναι χτισμένα πριν το 1978, μπορεί να έχουν βαφτεί με χρώματα που περιέχουν μόλυβδο. Όταν αυτό ξεφλουδίζει τότε επιβλαβή σωματίδια μολύβδου, επικάθονται στους πνεύμονές μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Ναφθαλίνη

Μπορεί να σκοτώνει το σκόρο, ωστόσο τα αέρια που εξατμίζονται με την πάροδο του χρόνου είναι καρκινογόνα. Πριν φορέσετε λοιπόν τα ρούχα, πλύνετέ τα καλά και αερίστε τα. Επίσης καλό θα είναι να αντικαταστήσετε τη ναφθαλίνη με λεβάντα.

Εντομοκτόνα

Μπορεί να κρατούν μακριά τα ενοχλητικά έντομα, οι ουσίες όμως που περιέχουν αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.

Μοκέτες

Η χαρακτηριστική μυρωδιά της καινούργιας μοκέτας γεμίζει το σπίτι σας με επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις. Για να προστατευθείτε από τις επικίνδυνες εκπομπές αερίζετε καλά τους εσωτερικούς χώρους.

Έπιπλα από πεπιεσμένο ξύλο

Η κόλλα που περιέχουν θεωρείτε άκρως επικίνδυνη, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως η κυριότερη πηγή εκπομπής φορμαλδεΰδης σε εσωτερικούς χώρους.

Εκτυπωτές laser

Κατά την εκτύπωση εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα μικροσκοπικά σωματίδια που επικάθονται στους πνεύμονες. Σύμφωνα με μελέτες, οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων στο σώμα μας επιστρέφουν μετά από λίγα λεπτά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μπιμπερό

Αν είναι κατασκευασμένα από πολυκαρβονικό πλαστικό πετάξτε τα. Σύμφωνα με έρευνα περιέχουν μία χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α και απελευθερώνεται κατά το ζέσταμα, προκαλώντας ορμονικές διαταραχές.

Επιβρραδυντικά φλόγας

Εντοπίζονται σε ηλεκτρονικές συσκευές, στρώματα και μονώσεις, ωστόσο ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποβούν επικίνδυνα λόγω των πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρων που περιέχουν.

Καλλυντικά

Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχουν ευθύνονται για ορμονικές διαταραχές. Χρησιμοποιείτε τα λοιπόν με φειδώ!