ΥΓΕΙΑ

Όσα θέλει να ρωτήσει μια γυναίκα το γυναικολόγο της

Ο γυναικολόγος είναι λίγο-πολύ σαν τον... ψυχολόγο, καθώς δεν πρέπει να του κρατάμε κανένα μυστικό και να μη νιώθουμε καμία ντροπή απέναντί του.

Όσα θέλει να ρωτήσει μια γυναίκα το γυναικολόγο της

Αρκετά είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία σε μια γυναίκα, ο γιατρός όμως έχει όλες τις απαντήσεις και φυσικά τις κατάλληλες λύσεις.

Δείτε μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν σας απασχολεί κάτι από τα παρακάτω.

1. Εξογκώματα
Ένα εξόγκωμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή κοντά στη γραμμή του μπικίνι δεν είναι πάντοτε ανησυχητικό. Μπορεί να πρόκειται απλώς για τρίχα που έχει γυρίσει ή για κάποια μικρή κύστη.

2. Δυσάρεστες οσμές
Μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες διαφορετικές αιτίες, όπως βακτηριακή κολπίτιδα ή τριχομονίαση. Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τα αντιβιοτικά.

3. Αιμορραγία εκτός περιόδου
Είναι συχνό φαινόμενο σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και συμβαίνει αν ξεχάσουν να πάρουν για μία ημέρα το χάπι τους. Εάν η αιμορραγία εμφανίζεται τακτικά, μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη ή πολύποδα. Εάν εμφανίζεται μετά το σεξ, μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (π.χ. γονόρροια, χλαμύδια).

4. Φαγούρα
Ειδικότερα αν συνοδεύεται από την έκκριση υγρών, η φαγούρα μπορεί να υποδεικνύει μυκητίαση ή βακτηριακή λοίμωξη. Εάν έχει δοθεί αντίστοιχη θεραπεία και δεν παρατηρείται καταστολή των συμπτωμάτων, ίσως πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε κάποιο σαπούνι ή απορρυπαντικό.

5. Πόνος κατά την ενούρηση ή το σεξ
Αποτελεί συνήθως σύμπτωμα λοίμωξης. Εάν έχει παρατηρηθεί μόνο μία ή δύο φορές, μπορεί απλώς να οφείλεται στην ελλιπή λίπανση.

6. Έντονος πόνος στη μήτρα
Εάν ο πόνος εντοπίζεται βαθύτερα και είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση ή σε κύστη στις ωοθήκες. Ένας απλός υπέρηχος μπορεί να υποδείξει πού οφείλεται το σύμπτωμα.

7. Ξηρότητα
Είναι πιο συχνή στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όμως εμφανίζεται πολύ συχνά μετά την εγκυμοσύνη ή λόγω συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής (αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά).

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να αποκαλύψει κάθε γυναίκα στο γυναικολόγο της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ