ΥΓΕΙΑ

Έξι παράδοξα σημάδια ότι σας λείπει ύπνος

Σας παίρνει ο ύπνος πριν καλά καλά ακουμπήσετε το μαξιλάρι, πεινάτε συνέχεια και παίρνετε συχνά βιαστικές αποφάσεις;

Έξι παράδοξα σημάδια ότι σας λείπει ύπνος

Οι συνήθειές σας αυτές μπορεί να οφείλονται απλώς και μόνο στην έλλειψη ύπνου.

Το σώμα μας αντιδρά με διάφορους τρόπους όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά – δηλαδή δεν καλύπτουμε τις απαιτούμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η άνοια.

Δείτε τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι χρειάζεται να κοιμάστε περισσότερο.

1. Κοιμάστε αμέσως: Αρκετοί πιστεύουν ότι επειδή έχουν τον ύπνο στο... τσεπάκι ο οργανισμός τους ξεκουράζεται όσο πρέπει. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο. Εάν σας παίρνει ο ύπνος λίγα λεπτά αφού ξαπλώσετε, είναι πιθανό να σας λείπει ύπνος ή ακόμη και να πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου (π.χ. υπνική άπνοια).

2. Συμπεριφέρεστε αυθόρμητα: Ίσως δεν αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα σας, αλλά οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται σημαντικά από την έλλειψη ύπνου. Η περιοχή αυτή ελέγχει την κρίση και τη λήψη αποφάσεων.

3. Ξεχνάτε: Ένα ολοφάνερο σημάδι της κούρασης είναι η απώλεια μνήμης. Ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των πληροφοριών και την απομνημόνευση. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να συγκρατήσουμε βασικές πληροφορίες.

4. Πεινάτε περισσότερο: Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τη λειτουργία δύο βασικών ορμονών, της λεπτίνης και της γκρελίνης. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ειδοποιεί το σώμα ότι δε χρειάζεται άλλο φαγητό, ενώ η γκρελίνη αποστέλλει τα μηνύματα της πείνας στον εγκέφαλο. Όταν είμαστε κουρασμένοι, παρατηρείται μείωση στα επίπεδα της λεπτίνης και παράλληλη αύξηση στα επίπεδα της γκρελίνης.

5. Δεν έχετε καλή ισορροπία: Εκτός από τις πνευματικές μας λειτουργίες, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και το κινητικό μας σύστημα. Η επακόλουθη αδυναμία οδηγεί αναπόφευκτα στην έλλειψη ισορροπίας και τις συχνές πτώσεις.

6. Τσακώνεστε με τους πάντες: Αν νευριάζετε με όλους χωρίς προφανή λόγο, η νευρικότητά σας μπορεί να οφείλεται στην κούραση. Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης και η ευερεθιστότητα πηγάζουν από τον εγκέφαλο και εμφανίζονται συχνότερα όταν μας λείπει ύπνος.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν σας λείπει ύπνος σε 1 μόλις λεπτό! (τεστ με βίντεο)
Προβλήματα υγείας που θα αποφύγετε χάρη στον ύπνο
Δείτε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς ύπνο (βίντεο)