ΥΓΕΙΑ

Νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη

Την τελευταία 10ετία η θεραπευτική φαρέτρα των ιατρών για τον μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Bertrand Tombal, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Saint-Luc των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της European Association of Urology (EΑU), το οποίο έγινε πρόσφατα στη Στοκχόλμη.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη

Όπως διευκρίνισε και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Graz στην Αυστρία, Karl Pummer, η καλύτερη κατανόηση της υποκείμενης βιολογίας καρκίνου του προστάτη οδήγησε στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών παραγόντων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αναστολείς σηματοδότησης των ανδρογονικών υποδοχέων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το enzalutamide.

Σύμφωνα με τον κ. Tombal, υπάρχει σημαντικός αριθμός κλινικών μελετών με μόρια που στοχεύουν τους ανδρογονικούς υποδοχείς (AR), όπως το enzalutamide σε μελέτη φάσης III (συγκριτικά με placebo) και σε ασθενείς με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη ( mCRPC) που δεν έχουν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία. Στη μελέτη αυτή επιτεύχθηκαν, τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία που ήταν η συνολική επιβίωση (OS) και η ελεύθερη ακτινολογικής εξέλιξης επιβίωση (rPFS).

Το enzalutamide μείωσε τον κίνδυνο θανάτων κατά 29% συγκριτικά με το placebo. Όσον αφορά τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία, ο διάμεσος χρόνος μέχρι την έναρξη χημειοθεραπείας ήταν 28 μήνες για την ομάδα enzalutamide και 10.8 μήνες για την ομάδα placebo (p<0,0001), ο διάμεσος χρόνος για επιδείνωση του PSA, 11.2 μήνες έναντι 2.8 μηνών (p<0.0001), διάμεσος χρόνος μέχρι την ελάττωση της κλίμακας FACT-P που απεικονίζει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη, ήταν 11.3 και 5.6 μήνες αντίστοιχα (p < 0.0001), το ποσοστό ασθενών με επιβεβαιωμένη μείωση του PSA ≥ 50% ήταν 78% και 3.5%, ενώ επιβεβαιωμένη μείωση του PSA ≥ 90% παρατηρήθηκε στο 46.8% των ασθενών της ομάδας enzalutamide και μόνο στο 1.2% της ομάδας placebo. Τέλος, σε ασθενείς με μετρήσιμη νόσο μαλακών μορίων, αντικειμενική ανταπόκριση (CR + PR) παρατηρήθηκε στο 58.8% της ομάδας enzalutamide και στο 5% της ομάδας placebo.

Το enzalutamide παρουσίασε ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, με διάμεση διάρκεια θεραπείας 16.6 μήνες έναντι 4.6 μηνών της ομάδας placebo, ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών 96.9% έναντι 93.2% και σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών 32% έναντι 26.8%. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που των ασθενών που έλαβαν enzalutamide ήταν η καταβολή, η οσφυαλγία, η δυσκοιλιότητα και η αρθραλγία.

Που δρα το enzalutamide

Να σημειωθεί ότι η δραστική ουσία enzalutamide, είναι μία από του στόματος θεραπεία η οποία ενδείκνυται για το μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη σε ενήλικες άνδρες των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από θεραπεία με ντοσεταξέλη.

Το enzalutamide είναι ένα φάρμακο που δρα στοχεύοντας άμεσα τους ανδρογονικούς υποδοχείς (AR) και ασκώντας επίδραση σε τρία βασικά στάδια του σηματοδοτικού μονοπατιού των AR- αναστέλλει τη σύνδεση των ανδρογόνων στο AR, αποτρέπει την πυρηνική μετάθεση των και τη σύνδεση των AR στο DNA, αποτρέποντας τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος
Ο ρόλος των παραδοσιακών ορμονικών θεραπειών 2ης γραμμής, η επιλογή ανάμεσα στις νέες ορμονικές θεραπείες και στη χημειοθεραπεία, η διάρκεια θεραπείας με τα φάρμακα αυτά, καθώς επίσης και ο τρόπος αλληλουχίας των νέων φαρμάκων, είναι προκλήσεις του μέλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Tombal.