ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες «διώχνουν» τον HIV από τα μολυσμένα κύτταρα

Η νέα τεχνική έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κρυφών» αποθεμάτων του HIV στο σώμα και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες.

Οι επιστήμονες «διώχνουν» τον HIV από τα μολυσμένα κύτταρα

Όταν ο HIV εισβάλλει στο σώμα, μπορεί να εναποθέσει το DNA και να παραμείνει αδρανής για χρόνια. Κάθε θεραπευτική προσέγγιση που έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα – από ισχυρά αντιικά φάρμακα έως εμβόλια – έχει εν μέρει αποτύχει ακριβώς επειδή οι επιστήμονες δεν καταφέρνουν να εξαλείψουν κάθε ίχνος του HIV στον οργανισμό.

Ο ερευνητής Kamel Khalili, διευθυντής του Κέντρου για το AIDS στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple, και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνική γονιδιακής ανασύνταξης ώστε να αντλούν τον ιό από κύτταρα που έχει μολύνει. Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτό τα κύτταρα επιστρέφουν στην πρότερη, υγιή τους κατάσταση.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται στον εντοπισμό και τη δέσμευση γενετικού υλικού από τον ιό. Πρόκειται για σημαντική καινοτομία, καθώς οι ερευνητές θα μπορούν να εντοπίζουν ακόμη και τα αδρανή κύτταρα που «κρύβονται» στο σώμα.

Μια ακόμη σημαντικότερη επιτυχία ήταν ότι οι ερευνητές κατάφεραν να προστατεύσουν τα υγιή κύτταρα από την εισβολή του ιού, δημιουργώντας ένα γενετικό φράγμα που αποκρούει το γενετικό υλικό του HIV.

Οι επιτυχείς εργαστηριακές δοκιμές θα ανοίξουν πιθανώς το δρόμο για περαιτέρω πειράματα σε ζωντανούς οργανισμούς ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου.