ΥΓΕΙΑ

Το φως στον χώρο που κοιμάστε εμποδίζει την δράση αντικαρκινικών φαρμάκων

Ακόμα και το απαλό φως που μπορεί να μπαίνει στο δωμάτιο που κοιμάστε από τις λάμπες φωτισμού του δρόμου έξω από το σπίτι, μπορεί να εμποδίσει/περιορίσει την δράση φαρμάκων κατά του καρκίνου του στήθους, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Το φως στον χώρο που κοιμάστε εμποδίζει την δράση αντικαρκινικών φαρμάκων

Ερευνητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Tulane εξέτασαν τον ρόλο του "βιολογικού ρολογιού" του ανθρώπινου οργανισμού στον τρόπο δράσης του φαρμάκου Tamoxifen, το οποίο είναι γνωστό για την βοήθεια που προσφέρει σε γυναίκες με καρκίνο του στήθους, αφού έχει αποδειχτεί ότι επεκτείνει τα χρόνια ζωής των ασθενών.

Το Tamoxifen εμποδίζει τα οιστρογόνα να αυξήσουν τον καρκινικό όγκο, αν και με την πάροδο του χρόνου ο καρκίνος γίνεται ανθεκτικός στο φάρμακο.

Στην συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στον κύκλο ύπνου των γυναικών και της μελατονίνης που παράγεται όσο κοιμούνται, της ορμόνης που είναι γνωστή και ως "η ορμόνη του ύπνου". Κανονικά, τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό αυξάνονται καθώς βραδιάζει και πέφτει το σκοτάδι και μειώνονται όσο το φως αυξάνεται και ξημερώνει.

Ωστόσο, το φως στο δωμάτιο που κοιμάστε, όπως το φως από ένα λαμπατέρ, ή το φως από τον διάδρομο έξω από το δωμάτιο, ή το φως από την τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, τα οποία είχαν μολυνθεί τεχνητά με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του καρκίνου του στήθους και τα οποία υποβάλλονταν σε θεραπεία με Tamoxifen, αποδείχτηκε ότι όσα πειραματόζωα κοιμόντουσαν σε χώρο που υπήρχε ένα απαλό κόκκινο φως είχαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης και οι καρκινικοί τους όγκοι ήταν μεγαλύτεροι σε όγκο και είχαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην αγωγή με Tamoxifen.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έδωσαν στα ποντίκια συμπληρώματα μελατονίνης, το Tamoxifen λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά στον οργανισμό τους και είχαν μικρότερους καρκινικούς όγκους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Steven Hill, δήλωσε στο BBC ότι δεν συνιστά στους ασθενείς με καρκίνο να σπεύσουν να αγοράσουν συμπληρώματα μελατονίνης, αλλά να βεβαιωθούν ότι ο κύκλος ύπνου τους δεν διαταράσσεται και πως το δωμάτιο στο οποίο κοιμούνται είναι απόλυτα σκοτεινό. Προτείνει, δε, αν αυτό δεν είναι εφικτό, την λύση μιας μάσκας για τα μάτια. Το απόλυτο σκοτάδι θα αυξήσει τα επίπεδα μελατονίνης και αυτή με τη σειρά της θα επιτρέψει στο Tamoxifen να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Επισήμανε επίσης την σημασία του να μην χρησιμοποιεί κανείς ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν φως στο μπλε φάσμα (tablet, τηλεόραση, laptop, Η/Υ) για τουλάχιστον μία ώρα προτού πέσει για ύπνο, επειδή αυτή η συνήθεια ρίχνει πολύ χαμηλά την μελατονίνη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer Research.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό που αγνοούν οι γυναίκες και θέτει σε κίνδυνο την καρδιακή τους υγεία

Ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την εξάπλωση του καρκίνου (video)

Πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία 30 λεπτών για τον καρκίνο του μαστού

Πρόληψη καρκίνου: 10 μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε άμεσα