ΥΓΕΙΑ

Γιατί το αλάτι επιβαρύνει την υγεία των διαβητικών

Η ζάχαρη δεν είναι η μοναδική λευκή τροφή που πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Γιατί το αλάτι επιβαρύνει την υγεία των διαβητικών

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της επαρχίας Niigata στην Ιαπωνία, οι διαβητικοί που καταναλώνουν πολύ αλάτι στη διατροφή τους, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο συγκριτικά με εκείνους που περιορίζουν την λήψη αλατιού.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.600 διαβητικών ενηλίκων και συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την ποσότητα νατρίου που έπαιρναν μέσω των αλμυρών τροφών. Επίσης, στο χρονικό διάστημα των 8 χρόνων που διήρκεσε η έρευνα, παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές στην υγεία των συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί που κατανάλωναν κατά μέστο όρο 5.900mg νατρίου την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2.800mg την ημέρα.

Αυτή είναι μία από τις πρώτες έρευνες που εξετάζουν τον τρόπο που το νάτριο επηρεάζει τον διαβήτη και ως εκ τούτου οι ερευνητές δεν μπορούν να εξάγουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα για την ακριβή ποσότητα αλατιού (και άρα νατρίου), την οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε οι διαβητικοί ημερησίως στην διατροφή τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Ενδοκρινολογικής Ένωσης. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, δρ Robert Carey, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αλατιού αυξάνει τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά.

Και προσθέτει ότι η μείωση στην κατανάλωση θερμίδων ταυτόχρονα με την μείωση στην κατανάλωση αλατιού είναι για τους διαβητικούς η καλύτερη λύση για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση με τη σειρά της συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης νατρίου στα 2.400mg ημερησίως, σε συνδυασμό με την διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα μέσω της μέτρησης θερμίδων σε κάθε γεύμα.

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία ελληνικά μπαχαρικά που καταπολεμούν τον διαβήτη τύπου 2

Καρκίνος, άσθμα και διαβήτης δεν αντιστέκονται σε αυτό το πράσινο λαχανικό

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσους εργάζονται σε βάρδιες

Υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι θεωρούν το βάρους τους φυσιολογικό