ΥΓΕΙΑ

Σε αυτή την ηλικία το αλκοόλ καταστρέφει τον εγκέφαλο

Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ Ίαιν Λανγκ, λέκτορα Δημοσίας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε συγκεκριμένες ηλικίες, υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρής διαταραχής της μνήμης.

Σε αυτή την ηλικία το αλκοόλ καταστρέφει τον εγκέφαλο

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους ζήτησαν από 6.542 άνδρες και γυναίκες να απαντήσουν σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

- Τους είχαν άλλοι ασκήσει αρνητική κριτική για το ποτό που κατανάλωναν και τη συμπεριφορά τους εξαιτίας του;
- Αισθάνθηκαν ποτέ ενοχές ή άσχημα επειδή έπιναν;
- Ήπιαν ποτέ αλκοόλ το πρωί για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους ή για να ξεπεράσουν τα παρεπόμενα της μέθης;

Οι ίδιοι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε τεστ για πρώτη φορά το 1992, ενώ οι εξετάσεις επαναλαμβάνονταν από το 1996 μέχρι και το 2010, δύο φορές τον χρόνο.

Όσοι απάντησαν καταφατικά σε μία από αυτές τις ερωτήσεις, θεωρήθηκε ότι έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

Όπως δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής», η κατάχρηση αλκοόλ στην ηλικία των 50, πλήττει σοβαρά τον εγκέφαλο και διαταράσσει τη λειτουργικότητά του με το πέρασμα του χρόνου.

Μάλιστα, κατά το τέλος της μελέτης όσοι είχαν επίμονα πρόβλημα με το αλκοόλ στη μέση ηλικία, είχαν 2,21 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν πια από σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους.

Με τα νέα ευρήματα ως δεδομένα, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι οι άντρες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2-3 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες τα 1-2.

«Ξέρουμε ότι το αλκοόλ γενικώς βλάπτει τον εγκέφαλο, αλλά για την μελλοντική υγεία του σημασία δεν έχει μόνο πόσο πίνει κάποιος αλλά και πώς τον επηρεάζει αυτή η ποσότητα», σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής, σχολιάζοντας τα ευρήματα.