ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε μοναχικός ή κοινωνικός πότης; Πόσο κινδυνεύετε από αλκοολισμό

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μόνοι αλκοόλ στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ αργότερα στη ζωή. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Είστε μοναχικός ή κοινωνικός πότης; Πόσο κινδυνεύετε από αλκοολισμό

Το εύρημα αυτό σε συνδυασμό με την τεκμηριωμένη αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργεί μια ανησυχητική κατάσταση, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Kasey Creswell, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

«Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατά μόνας κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας», πιθανώς λόγω του lock down και της παραμονής στο σπίτι, είπε η Creswell.

«Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η σχέση της μοναχικής κατανάλωσης αλκοόλ και του αλκοολισμού είναι ισχυρότερη στις νεαρές γυναίκες σε σύγκριση με τους νεαρούς άνδρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς τα κορίτσια στην εφηβεία που πίνουν μόνα έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ».

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι έχει αυξηθεί το στρες, τα αρνητικά συναισθήματα και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την πανδημία.

«Ο κύριος λόγος που οι νέοι πίνουν μόνοι τους είναι για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα και η ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέσης με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να θέσει τους μοναχικούς πότες σε τροχιά αυξημένης χρήσης αλκοόλ, οδηγώντας σε περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ», είπε η Creswell. «Και πάλι αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τις νεαρές γυναίκες».

Η Creswell και μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Monitoring the Future, μια συνεχιζόμενη έρευνα στην οποία συμμετέχουν 4.500 έφηβοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση αλκοόλ όταν ήταν τελειόφοιτοι γυμνασίου. Συγκεντρώθηκαν επίσης στοιχεία για τους ίδιους συμμετέχοντες όταν ήταν 22 έως 23 ετών και όταν ήταν 35 ετών.

Περίπου το 25% των εφήβων και το 40% των νεαρών ενηλίκων που πίνουν ανέφεραν ότι πίνουν μόνοι τους.

Σε σύγκριση με τους κοινωνικούς πότες, τα άτομα που έπιναν μόνα στο τέλος του γυμνασίου είχαν κατά 35% μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχής χρήσης αλκοόλ μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ, η οποία ονομάζεται επίσης αλκοολισμός, ορίζεται ως η αδυναμία διακοπής της κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμη και όταν αυτή προκαλεί σωματική ή συναισθηματική βλάβη στον πότη ή σε άλλους. Η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στα κορίτσια στην εφηβεία, είπε η Creswell.

«Οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων διαταραχής χρήσης αλκοόλ στην ηλικία των 35 ετών ήταν 86% υψηλότερες για τις έφηβες (μαθήτριες γυμνασίου) που έπιναν μόνες. Αντίθετα, οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων διαταραχής χρήσης αλκοόλ στην ηλικία των 35 ήταν μόνο 8% υψηλότερες για τους έφηβους που έπιναν μόνοι», είπε.

Η μοναχική κατανάλωση αλκοόλ στις αρχές της δεκαετίας του '20 αύξησε τον κίνδυνο διαταραχής χρήσης αλκοόλ κατά 60% σε σύγκριση με όσους πίνουν κοινωνικά, αλλά δεν είχε φανεί διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι κοινοί παράγοντες κινδύνου, είπε η Creswell.

«Η μοναχική κατανάλωση αλκοόλ σε μικρότερες ηλικίες αποτελεί μοναδικό κίνδυνο για μελλοντικά προβλήματα με το αλκοόλ, πέρα ​​από την προηγούμενη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τη συχνότητα χρήσης αλκοόλ, που είναι (και οι δύο) γνωστοί παράγοντες κινδύνου», είπε.

«Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να ρωτάμε τους νέους μόνο για το πόσο πίνουν και πόσο συχνά πίνουν προκειμένου να εντοπίσουμε αυτούς που κινδυνεύουν, αλλά και αν πίνουν μόνοι τους», καταλήγει η Creswell.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε 41% αύξηση στις ημέρες μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των γυναικών από την έναρξη της πανδημίας. Ένας λόγος μπορεί να είναι η σύγχυση των ορίων μεταξύ σπιτιού και εργασίας για πολλές γυναίκες.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η πολυπλοκότητα της εξισορρόπησης των ευθυνών στο σπίτι, την εργασία και τη φροντίδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει πέσει δυσανάλογα στις γυναίκες», σύμφωνα με τη Leena Mittal, επικεφαλής του τμήματος ψυχικής υγείας των γυναικών στο τμήμα ψυχιατρικής στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις γυναίκες είναι ανησυχητική λόγω της γνωστής σχέσης μεταξύ του αλκοόλ και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, λένε οι ειδικοί.

«Δεν υπάρχει πραγματικά ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού», σύμφωνα με τη Σάρα Γουέικμαν, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Διαταραχών Χρήσης Ουσιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το αλκοόλ, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, λένε οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence.